Ég veled, hús

Idén korán jön a húsvét, így a téltől is hamarább búcsúzunk – legalábbis a farsangokon, karneválokon. A világ két legnagyobb mulatsága, a velencei és a riói már elkezdődött, itthon azonban még jövő hétvégén is karneválozhatunk Gyulán. A busók holnap temetik jelképes koporsójában a telet – ez talán a meleget is meghozza.

Ádám Kata
2005. 02. 07. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.


Ég veled, hús

A karneváli mulatságok ideje a húsvéti böjt előtti időszakra esik. Eredetileg maga a fogalom húshagyó keddet jelölte ( a „carne vale” kifejezés jelentése: „ég veled, hús”. ) A megnevezés azonban nem csak a keresztény ünnep böjtmegelőző jellegére utal, hanem a farsangi eszem-iszomra is. Ilyenkor ugyanis rengeteg hús fogyott. A carneval szó eredete más nézetek szerint a „carrus navalis”-ra vezethető vissza, ami hajókocsit jelent.
Velencében maszkabál, Rióban szamba










Vízkereszttől böjtidőig







Mohácson temetik a telet











Reneszánsz karnevál Gyulán











(Híradó, Magyar Rádió, Hír Televízió, gyulaikarneval.hu)

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.