Lemondott Naszvadi a filmbotrány miatt

Lemondott kuratóriumi tagságáról Naszvadi György volt államtitkár, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) körül kialakult helyzet miatt. Az MMK ellenőrző bizottsága egy Jancsó-film 120 milliós állami támogatását összeférhetetlennek ítélte, mivel az alkotó operatőre Grunwalsky Ferenc, az alapítvány elnöke. A kuratórium több olyan filmnek is ítélt oda támogatást, amellyel kapcsolatban felmerült az összeférhetetlenség gyanúja.

MNO
2005. 04. 29. 9:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) kuratóriumi tagságáról Naszvadi György volt államtitkár. Döntését a kialakult helyzettel indokolta. Bozóki András, a kulturális tárca vezetője felkérte Grunwalsky Ferencet, a kuratórium elnökét és Lengyel Lászlót, az ellenőrzési bizottság fejét, gondoskodjanak a feltárt összeférhetetlenség megszüntetéséről és új támogatási szabályzatról.

Mint arról a Magyar Nemzet Online is beszámolt: a Magyar Mozgókép Közalapítvány ellenőrző bizottsága megállapította: összeférhetetlen az Ede megevé az ebédem című Jancsó-film 120 milliós állami támogatása, mivel az alkotó operatőre az alapítvány elnökeként tevékenykedő Grunwalsky Ferenc. A legmagasabb adható összeg megszavazása az eddigi gyakorlattal sem fér össze, általában ugyanis egy film költségvetésének legfeljebb 60 százalékát fedezi az alapítvány, a produkció viszont a teljes ár 80 százalékát kapta volna meg.

A Magyar Hírlap úgy tudja, a kuratóriumi elnök nemcsak Jancsóval dolgozik, Szomjas György nyolcvanmillió forinttal támogatott alkotásának is az operatőre. Szomjas György szerkesztőségünkhöz eljutattott közelményében cáfolja ezt a hírt. Szomjas György hangsúlyozza: minden alapot nélkülöz ez az információ, mivel a készülő filmnek – amelynek forgatását körülbelül egy év múlva tervezik – még nincs operatőre.

Bozóki András kultuszminiszter közölte: a mozgóképtörvénnyel ellenkezik az MMK döntése, mivel a kuratóriumok tagjai nem pályázhatnak, és nem szerepelhetnek mások pályázatában sem.

Az ellenőrzőbizottság azután kezdte vizsgálni az MMK működését, hogy az egy belső használatra készült listát küldött a film.hu-nak, amelyből kiderült, olyan filmek is támogatást kaptak, amely mellé nem nyújtottak be költségvetést, vagy összeférhetetlenség gyanúja merült fel. Az elmúlt években azok a cégek és rendezők jutottak zavartalanul újabb és újabb milliós támogatásokhoz, amelyek és akik számos félbemaradt, vagy el sem kezdett munkával jogosultak lettek jelentős összegek felvételére. Szász Jánosnak ítéltek 150 millió forintot két előző, be nem mutatott filmjére, Gárdos Péternek 85 milliót, Bollók Csabának 50 milliót, Miklauzic Bencének 28 milliót, Elek Juditnak 60 milliót adtak máig le nem forgatott filmterveikre – írta korábban az Index.

A kuratórium cáfolta, hogy szabálytalanság történt volna.

(Forrás: Magyar Hírlap, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.