A Zwack-ügyben a vámosok mossák kezeiket

A Pesti Jövedéki Adójegy és Zárjegy Hivatal jogi lépésekre készül azon névtelen levél nyomán, amely Font Sándor (Fidesz) szerint megerősíti: a hivatalban valaki leállítatta a Zwack Rt. jövedéki ügyében folytatott vizsgálatot – derül ki a VPOP közleményéből. A dokumentum kapcsán heves vita alakult ki a vizsgálóbizottság ülésén, Kóródi Mária azt mondta: rossz időket idéz a levél.

MNO
2005. 07. 19. 12:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pesti Jövedéki Adójegy és Zárjegy Hivatal jogi lépésekre készül azután, hogy olyan információk jelentek meg: a hivatal valamely munkatársa vagy munkatársai névtelen levélben fejtették ki véleményüket a Zwack Rt. adóügyével kapcsolatban – áll a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) kommunikációs osztálya által kedden kiadott közleményében.

A vámhivatal valamennyi munkatársa – figyelembe véve a szakmai és erkölcsi normákat – visszautasítja azt az állítást, miszerint a levelet a hivatal dolgozója vagy dolgozói írták volna – szögezi le a távirati irodához eljuttatott sajtóanyag, s hozzáteszi: a hivatal az ügyben jogi lépések megtételére készül. A dokumentum szerint „a teljes személyi állomány megrendült azon, hogy a jogszabályok normáinak következetes végrehajtásába vetett bizalom megingott azáltal, hogy a törvények, jogszabályok mentén meghozott jogszerű döntéseiket később – egy névtelen levél alapján – megkérdőjelezhetik és kétségbe vonhatják„.

Mint arról tegnap beszámoltunk, Font Sándor, a parlamenti Zwack-bizottság fideszes elnöke egy névtelen levél másolatát osztotta szét újságíróknak. A dokumentumban a 16. vámhivatal, magukat megnevezni nem kívánó munkatársai fordultak a Zwack-ügyet vizsgáló parlamenti bizottsághoz és az Ügyészi Nyomozó Hivatalhoz. A levelet nyilvánosságra hozó Font Sándor szerint a levél megerősíti azt a gyanút, hogy a Zwack Rt. jövedéki ügyében folytatott vizsgálatot valaki leállíttatta. A 16-os számú vámhivataltól érkezett névtelen levél „hitelessége ugyan megkérdőjelezhető, ám (...) tartalma megerősíti azokat a sejtéseket, hogy miért ilyen furcsa módon zárták le ezt az ügyet” – mondta az ellenzéki politikus. A levélben konkrétan megneveznek egyes személyeket, akik állítólag részt vettek az ügy leállításában.

Kóródi Mária, a Zwack-ügyet vizsgáló bizottság SZDSZ-es alalenöke a levélre a testület mai ülésén úgy reagált: névtelen levél nem lehet a bizottsági munka eszköze, egyben elítélte annak dokumentumként való kezelését a testület keddi ülésén. A poltikus szerint a levél rossz időket idéz.

Az ülésen a dokumentumok értékeléséről kialakult parázs vita után az MDF-es Csáky Andrásúgy fogalmazott: már most látszik, hogy kétféle vélemény születik majd. Wiener György (MSZP) pedig helytelenítette, hogy az ellenzéki képviselők kormányzati hátszelet vélnek a Zwack-ügy mögött.

A bizottság egyébként úgy döntött, következő ülésén meghallgatja Draskovics Tibor volt és Veres János jelenlegi pénzügyminisztert, korábbi politikai államtitkárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.