Kulcsár: A becsült kár túl nagy

Kulcsár Attila a két hete folyó iratismertetés során nem találkozott olyan új terhelő vallomással, amely miatt szerinte emelkedne a rá kiszabható büntetés mértéke. Az egykori álbróker leszögezte: a rendőrségi gyanúsításban szereplő 10,7 milliárdos kárérték túl magas, ezért valószínűleg új tőkepiaci szakértő kirendelését indítványozza majd.

MNO
2005. 07. 19. 12:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött az iratismertetés a K&H-ügy fő gyanúsítottja, Kulcsár Attila számára. A K&H Equities volt üzletágvezetője szerint az iratokból kiderül, hogy az eddigiekhez képest már nem emelkedik büntetésének mértéke. A K&H Equities volt üzletágvezetője kedden adott telefonos interjút a Magyar Távirati Irodának. Kulcsár közölte: „az ügy esetleges politikai vonatkozásaira továbbra sem kíván reagálni„.

Arra a felvetésre, hogy a Fővárosi Bíróság a múlt héten megszüntette több olyan személy és cég vagyonának zár alá vételét, akik, illetve amelyek kapcsolatban álltak a K&H Equitiesszel, azt mondta, „véleményem szerint a Fővárosi Bíróság jogosan oldotta fel ezeknek a cégeknek, illetve vagyonelemeknek a zárolását”. Kulcsár ugyanakkor azt is elismerte, hogy jogosan zárolták a Britton Interinvest Llc., a Britton Capital Consulting Kft., a Kartonpack Rt., a Novoprint Rt. és a BR Immobilia Kft. vagyonát.

Kulcsár Attila elmondta, jogi képviselője „nagy valószínűséggel„ új tőkepiaci szakértő kirendelését indítványozza majd, mert – mint fogalmazott – „az elkészült szakértői vélemények a teljes kárérték tekintetében jelentős hiányosságokat mutatnak”. „Információim szerint az ügy több érintettje is kérte már új tőkepiaci szakértő kirendelését„ – mondta. A K&H Equities egykori üzletágvezetőjét 20,8 milliárd forint értékre elkövetett sikkasztással gyanúsítják, amivel 10,7 milliárd forint kárt okozott. Korábbi nyilatkozatában ugyanakkor azt állította, hogy számításai szerint a tényleges kárérték csupán hat-hét milliárd forint, ami ráadásul még csökkenhet is a folyamatos zár alá vételek és a bank által visszaperelt összegek esetleges megtérülésével.

Kulcsár Attila kedden felhívta a figyelmet arra, hogy a kárérték meghatározásánál figyelembe kell venni a zárolt vagyonok értékét is. Utalt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) június közepén tartott sajtótájékoztatójára, ahol Papp Csaba ezredes, az NNI gazdaságvédelmi főosztályvezetője elmondta: hatvanöt magán- és jogi személy esetében döntött a bíróság vagyonzárolásról összesen 7,2 milliárd forint értékben.

A bíróság július 13-án szüntette meg Kulcsár Attila házi őrizetét, és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A K&H Equities volt üzletágvezetője ezzel kapcsolatban elmondta, a bírósági végzés három ténnyel indokolta az enyhébb kényszerintézkedést. Egyrészt arra hivatkoztak, hogy a házi őrizet elrendelése óta az ügyben lényeges változás állt be, például a nyomozás befejeződött, illetve Kulcsár Attila orvosi kezelésre jár, valamint az FB álláspontja szerint a kényszerintézkedés nem lehet előrehozott büntetés.

„Figyelemmel arra, hogy maradéktalanul betartottam a házi őrizet szabályait, és hogy továbbra is rendezett családi körülmények között élek, döntöttek a házi őrizet megszüntetése mellett. A másodfokú bíróság azonban kötelezett arra, hogy hetente egy alkalommal jelenjek meg a kerületi rendőrkapitányságon” – mondta. Mint közölte, csak külön engedéllyel hagyhatja el Budapestet. A sajtóban megjelent nyilatkozatokat cáfolva Kulcsár Attila határozottan kijelentette: egyelőre nincsenek semmilyen üzleti ügyei.

Feltételezése szerint számára ezen a héten befejeződik az iratismertetés a rendőrségen, a következő egy-két hónapot pedig az elhozott nyomozati iratok tanulmányozásával tölti. „Ebben az évben nagy valószínűséggel nem lesz tárgyalás, s körülbelül szeptemberben lesz vádemelés. Az iratismertetés július végéig mindenkinek befejeződik, és az ügyészségnek legfeljebb három hónapja van a vádemelésre„ – mondta.

Kulcsár Attila nem kívánt pontos választ adni arra a kérdésre, hogy hány éves büntetésre számít. „Közel két évet már letöltöttem a várható büntetésből. A végső büntetés mértéke függ a vádemeléstől és attól, hogy a bíróság ebből mit talál megalapozottnak, tehát egyáltalán nem szeretnék semmilyen mértéket meghatározni, évekkel dobálózni” – közölte.

A volt álbróker egyetértett a K&H egyes károsultjait képviselő Magyar György ügyvéddel, aki szerint nem zárható ki, hogy lesznek további gyanúsítottak az ügyben. „Azt nem tudom, hogy a nyomozó hatóságnak mi a terve az újabb gyanúsításokkal kapcsolatban, de nem tartom kizártnak, hogy külön eljárásban lesznek a K&H-ügynek új gyanúsítottjai„ – mondta. Az ügyvéd egy csütörtöki, a Népszabadságban megjelent cikk szerint azt mondta: „bármikor találhat még az eljáró hatóság újabb, releváns információval bíró adatokat, kijelentéseket a K&H-ügy gyanúsítottjainak vallomásaiban, amelyek alapján újabb személyeket vonhatnak eljárás alá egy újabb ügyiratszámon”.

Forrás: origo.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.