Milliós külső megbízások a BM-nél

Az origo birtokába került szerződéslista alapján a Belügyminisztériumnak még a súlyos megszorítások mellett is annyi pénze van, hogy külön fényképész kíséri a politikai államtitkárt nyilvános szerepléseire. A tárca másokkal is milliós szerződéseket kötött egyelőre átláthatatlan céllal és feladatkörökkel. A BM az origo által feltett kérdésekre nem válaszolt. <br/><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=308938&rvt=2" TARGET=_blank>&#8226; BM-megbízások: a szaktárca felemás reagálása</a><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=308924&rvt=2" TARGET=_blank>&#8226; Fidesz: megkérdőjelezhető a kormány szavahihetősége</a><br>

MNO
2005. 09. 22. 13:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az origo internetes portál birtokába került dokumentum szerint egy cégnek csak az a feladata havi 300 ezerért, hogy Juhász Gábor belügyi államtitkárt fotózza nyilvános szereplésein. Arról már hallottunk, hogy Gyurcsány Ferenc minden (köz)rezdülését is külön személyi fotós rögzíti, a hírek szerint havi 700 ezer forintért. Talán még érthető is, vagy legalábbis megmagyarázható, hogy az ország miniszterelnökének tevékenységét megörökítik az utókornak. Az azonban kevésbé világos, miért oly fontos ember Juhász Gábor belügyi államtitkár, hogy külön udvari fényképészt tartson ő is.

Az origo értesülései szerint amúgy nem ez az egyetlen problémás szerződése a Belügyminisztériumnak. A fotósnál is érthetetlenebb, miért alkalmaz a tárca olyan tanácsadókat, amelyek a BM kötelezően ellátandó feladatkörébe tartozó munkákat végeznek. Ráadásul ezekre a feladatokra külön főosztályok, sőt helyettes államtitkár is van, ezek minden kellékével: apparátus, infrastruktúra stb. A BM talán már azt a Sárközy Tamás professzor által is javasolt módszert követi, amely szerint bizonyos közigazgatási feladatokat ki lehetne szervezni az államapparátusból, s így talán hatékonyabb és olcsóbb lenne a feladat ellátása. Ehhez persze az kellene, hogy eközben a minisztériumban megszűnjön a párhuzamos feladatellátás – ez mindenesetre eddig nem történt meg, tehát a külső megbízások nemhogy olcsóbbá, de sokkal drágábbá teszik a bürokráciát.

Pedig a BM a közigazgatás reformjára is külön testületet működtet. Lamperth Mónika miniszter az „IDEA” (integráció, decentralizáció, Európai Unió, autonómia) tudományos tanácsadó testületben Wiener György MSZP-s országgyűlési képviselő tanácsaira is számít, aki Ágh Attila politológus mellett társelnöke a bizottságnak. Ezért havi 150 ezer forintot kap a politikus–- írja az origo.

Wiener azt mondta az origo megkeresésére, hogy szerinte közismert ténynek kell tekinteni a megbízást, hiszen a vagyonnyilatkozatában ez olvasható. Hozzátette: tudományos tanácsadói tevékenységével függ össze a megbízás, és nem kapcsolódik a képviselőséghez. Valószínűleg akkor is részt vennék ebben a munkában, ha nem lennék képviselő – mondta. Wiener önkormányzati ügyekkel foglalkozik az „IDEA”-ban, főként a régiók helyzetével, szerepével.

Juhász Gábor havi bruttó 170 ezer forintért foglalkoztat egy tanácsadót, aki önkormányzati kérdésekben segíti munkáját. Emellett azonban a tárcánál önkormányzati helyettes államtitkár is dolgozik, akinek a munkáját két főosztály és három iroda segíti.

A legdrágább BM-szakértő napi 50 ezer forintért ad telekommunikációs és informatikai tanácsokat a minisztériumnak. A BM ezzel párhuzamosan fenntart egy informatikai főosztályt is.

Havi bruttó 250 ezer forintért dolgozik a miniszteri kabinetnek egy szakértő, a dolga az, hogy kapcsolatot tartson a közlekedésrendészeti rendőri szervekkel. Emellett a szerződésben szerepel az is, hogy a „közlekedési tudományos és általános rendőrségi kérdések programmenedzselését” is ő végzi. A Belügyminisztériumban ugyanakkor a rendészeti és bűnmegelőzési helyettes államtitkárnak a 29/2002. (BK 21.) BM-utasítás szerinti feladata, hogy közreműködjön – többek között – a rendőrség felügyeletében, tevékenysége értékelésében-elemzésében. Emellett ellátja a rendőrség szakmai tevékenységének ellenőrzését, képviseli a minisztériumot a rendvédelemmel összefüggő egyeztetéseken. A helyettes államtitkárt pedig a rendészeti főosztály segíti munkájában, például a rendőrséget érintő kérdésekben.

A fentiek mellett szerződtettek tanácsadót pénzügyi-gazdálkodási feladatokra óránként ötezerért. Van olyan tanácsadója a miniszternek, a politikai és a közigazgatási államtitkárnak is, aki havi 500, 416, illetve 250 ezerért dolgozik, de a megbízás tárgyából az nem derül ki, hogy mit is kell csinálnia konkrétan a pénzéért, csak az, hogy tanácsadóként szerződtették.

(Forrás: origo.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.