Caesart a parlamentbe!

A Bundestag választásokon a CDU észak-rajna-vesztfáliai képviselője, Cajus Julius Caesar megőrizte listás mandátumát, a drezdai választási eredmények függvényében azonban elveszítheti azt – cikkezik a Der Spiegel a német választási rendszer abszurditásairól.

2005. 10. 02. 7:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali német hírmagazin Benjamin Triebe A mandátumot megnyerte, a képviselői helyet elveszítette című írásában foglalkozik a német választási rendszer abszurditásaival.

A Bundestag választásokon a CDU észak-rajna-vesztfáliai képviselője, Cajus Julius Caesar megőrizte listás mandátumát, de a drezdai választási eredmények függvényében valószínűleg egy Saar-vidéki CDU-jelöltnek lesz köteles azt átadni, vagy lehet, hogy pártja teljesen elveszíti azt.

Szeptember 18-a a történelmi nevet viselő Cajus Julius Caesar számára maga volt a megtestesült idegbaj. Nemcsak azért, mert rá kellett ébrednie, hogy a megcélzott CDU/CSU-FDP többségből nem lesz semmi, hanem saját sorsa miatt is volt oka az aggodalomra. Az 54 esztendős erdész a 136-os (Bad Salzuflen környéki ) hagyományosan SPD-re voksoló választókörzetben indult. A tartományi listán csak a 34. helyre jutott, így amikor a választókörzetében vereséget szenvedett, úgy tűnt, vége az 1998 óta tartó képviselőségének. Majd hajnali negyed háromkor megérkezett az örömhír, Caesar mégis bekerül a parlamentbe.

Valószínűleg korán örült – írja a Der Spiegel. Az oerlinghauseni illetőségű képviselő szinte biztosan el fogja ma veszíteni mandátumát, s ez ellen szinte semmit sem tehet. Elég, ha a mai drezdai voksoláson 9409-n, vagy ennél többen a CDU-ra szavaznak (2002-ben a CDU pártlistájára mintegy 55 000 adták szavazatukat) – mutat rá a lap.

A Bundestag választásokon az egyes tartományok tesznek ki egy elszámolási körzetet, a pártlistákra leadott voksokat az úgynevezett Haare-Niemeyer eljárással hasonlítják össze. Ezután állapítják meg, hogy a választókörzetben megszerzett mandátumokhoz még hány listás képviselői helyet kaphat egy párt.

Cajus Julius Caesar olyan rossz helyet kapott a CDU tartományi listáján, hogy már ez a néhány kereszténydemokratákra leadott drezdai voks kilökheti őt a parlamentből. A szavazati arányok eltolódása miatt az 54 éves Lippe-völgyi erdész helyét valószínűleg egy 50 esztendős, saarbrückeni kereszténydemokrata háziasszony, Anette Hübinger foglalhatja el.

Hübingerből viszont csak akkor lesz képviselő, ha ma a CDU nem kap 41 000-nél több szavazatot, ami szintén valószínűtlen. Ha a CDU képes hozni a 2002-es eredményét, akkor ez a kóbor mandátum már Szászországba vándorol, ahol viszont a kiváló szeptember 18-i szereplés miatt egyszerűen felszívódik. Így, paradox módon a CDU-nak akkor sem lesz több képviselője a Bundestagban, ha Drezdában győzne a jelöltjük. Sőt, ha presztízs- szempontoktól eltekintünk, számukra a legjobb lenne, ha a párt gyengén szerepelne, és a Baloldali Párt jelöltje győzne, mert akkor a képviselői helyük a listán biztosított, s így a koalíciós pókerben nem erősödne az SPD súlya.

Nem véletlen, hogy Caesar, ha valami csoda folytán mégis képviselő maradhatna, akkor első lépésként a választási rendszer egyszerűsítésére dolgozna ki javaslatokat – írja a lap.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív bécsi lapban Klaus Höfler, Petra Sieder és Ernst Sittinger ÖVP-KPÖ: „Mint a hidegháborúban” című tudósításában mutatja be a mai stájerországi tartományi választások előtti utolsó kampányrendezvényeken történteket.

Drámai felhívásokkal és a bécsi prominensek masszív felvonultatásával fordultak be a stájer pártok a választási kampány célegyenesébe. A legnagyobb feltűnésről a kommunisták (KPÖ) listavezetője, Ernest Kaltenegger gondoskodott, aki egészpályás letámadást alkalmazott az ÖVP ellen: ők a „hidegháború stílusában keltettek félelmet a kommunistáktól”, a legkevésbé méltányos eszközökkel harcoltak ellenük. Kaltenegger szerint „a KPÖ programját, mint politikai pornográfiát kezelték és kiszemezgették belőle a legkeményebb részeket”. Holott a forradalmi retorikával megfogalmazott programban pusztán „filozófiai elmélkedések” találhatóak. Kaltenegger ezért kizárta, hogy Waltraud Klasnicot, vagy más néppárti politikust tartományfőnökké válasszanak. Ugyanakkor a kommunista politikus a szocialista jelölt Franz Voves támogatását elképzelhetőnek nevezte. A KPÖ választási célja a tartományi gyűlésbe kerülés. Kormányzati pozícióról Kaltenegger nem kíván gondolkodni – írja a lap.

A néppárti ellentámadás a legmagasabb szintről érkezett, Wolfgang Schüssel kancellár az összes néppárti kormánytaggal kapcsolódott be a választási küzdelem hajrájába, beszédében az emlékév gondolataihoz kapcsolódott. (Ötven éve vonultak ki a megszálló csapatok Ausztriából, és akkor nyerte vissza az alpesi köztársaság a függetlenségét. a szerk.) Tanulni kell a történelemből és „világos határvonalakat kell húzni”, a nemzetiszocializmussal szemben éppen úgy, mint a kommunizmussal. „A KPÖ kormányzati részvétele megmérgezné a gazdasági konjunktúrát” – óvott Schüssel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.