Első osztályon repültek külföldre a szavazóurnák

A külföldön voksoló magyar állampolgárok számára az első osztályon szállították a szavazóurnákat tavaly a Külügyminisztérium munkatársai az európai parlamenti választásokra és a decemberi népszavazásra – derül ki az Állami Számvevőszék jelentéséből.

MNO
2005. 12. 17. 16:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisebb szabálytalanságok, egyes esetekben a lebonyolítók indokolatlan „nagyvonalúsága„ jellemezte a tavalyi európai parlamenti (EP) választásokat, illetve a tavaly decemberi kettős népszavazást – derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) most nyilvánosságra hozott jelentéséből. A szervezet kifogásolja például, hogy a Külügyminisztérium saját munkatársaival kötött megbízási szerződéseket olyan tevékenységekre, amelyek egyébként az illetők munkakörébe tartoznának. A tárca ezekre az EP-választásokon 5,8, a népszavazáson 3,9 millió forintot költött el. A Belügyminisztérium ugyanakkor 59,9 millió forintot fizetett ki közbeszerzési eljárás nélkül tanácsadói díjakra. Indokolatlannak tartotta ugyanakkor az ÁSZ, hogy a külügy business osztályon utaztatta az urnákat a külképviseletekre vivő, illetve onnan hazahozó futárokat. Az EP-voksoláskor huszonhat-, a népszavazáson 20,4 millió forintot „nem célszerűen” használtak fel – közölte a Magyar Hírlap.

A Külügyminisztériumot érintő kritikákra Polgár Viktor szóvivő azt mondta: „A tárca munkatársainak nem munkaköri kötelessége választásokat lebonyolítani, nem is erre kaptak kiképzést az itt dolgozók„. A jutalmakkal kapcsolatban azt mondta: mivel először volt külföldi szavazás, „fel kellett állítani a rendszert”, ami jelentős többletfeladatokkal járt. A belügyi tárcától a lap egyelőre nem kapott választ.

A Magyar Hírlap szerint a két szavazást egyébként még így is kevesebb pénzből hozták ki az illetékesek, mint amennyit elkülönítettek rá a költségvetésben. Jövőre 6,5 milliárd forintot különítettek el a büdzsében a tavaszi parlamenti választásokra. Az összeg azért ennyivel nagyobb, mert a választás is bonyolultabb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.