Az NBH-s Pusztai szerint: Kulcsár segítséget kért Bácskaitól

Kulcsár Attila segítséget kért Bácskai Jánostól a K&H Equities Rt.-nél indult vizsgálatokkal kapcsolatban – jelentette ki a Nemzetbiztonsági Hivatal őrnagya. Pusztai Lászlót a maffiaellenes központ korábbi vezetője ellen indult büntetőügy megismételt elsőfokú eljárásán hallgatták meg. Az ügyész vádbeszédében felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte Bácskaira.

MNO
2006. 02. 15. 11:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A büntetőperben első fokon a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa, részben telefonlehallgatási jegyzőkönyvek alapján, nem jogerősen kimondta Bácskai János bűnösségét, és lefokozta a tábornokot, ám az ügy fellebbezések után a Fővárosi Ítélőtáblára került, ahol 2004 novemberében megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt megsemmisítették az elsőfokú ítéletet és új eljárást rendeltek el.

Kulcsár: „Bajban vagyok!”

Több beszélgetést is regisztráltak Kulcsár Attila és a vádlott között a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) a brókercégnél 2003. június 23-án végzett vizsgálatát megelőzően – mondta az operatív munkában résztvevő és részben irányító tiszt a mai tárgyaláson. A beszélgetésből leszűrhető, hogy a K&H Equities Rt. befektetési tanácsadó üzletágvezetője és a dandártábornok találkoztak egymással és Kulcsár Attila segítséget, tanácsot kért Bácskai Jánostól – közölte Pusztai László, a Nemzetbiztonsági Hivatal őrnagya.

Egy vagy két nappal a PSZÁF vizsgálata előtt az egyik telefonbeszélgetés során Kulcsár Attila elmondta: „bajban van, fogható”. Az őrnagy vallomása szerint említést tett az Állami Autópálya Kezelő Rt. átutalási megbízásairól, melyen rajta van a szignója. Bácskai János határozattan cáfolta, hogy kettejük beszélgetésén szóba kerültek volna átutalási megbízások.

Az ügyész többször is kérte Pusztai Lászlót, hogy vallomása során használja jegyzeteit, ám korábbi meghallgatásával ellentétben – amikor szó szerint idézet a Kulcsár Attila és Bácskai János közötti beszélgetésekből – nem tette meg.

Bácskai János felhívta a figyelmet arra, hogy lezárt operatív ügyekről senki nem készíthet feljegyzéseket, mivel azok államtitkot tartalmazhatnak, így készítőjük államtitoksértést követhet el.

A mai tárgyaláson az ügyész felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte vádbeszédében Bácskai Jánosra a büntetőügy megismételt elsőfokú eljárásán Szegeden.
(Hiradó)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.