Bezárták a romlotthús-raktárt

Bezáratta véglegesen a Fővárosi Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatóság a West Star Plusz Kft. ferencvárosi hűtőházát, ahol az utóbbi időben több súlyos szabálytalanságot is tapasztaltak.

Magyar Nemzet
2006. 04. 28. 22:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban 4,5 tonna, majd néhány nappal később újabb 63 tonna romlott húsra, szalámira, mirelit árura, illetve lejárt szavatossági idejű termékekre bukkant a hatóság a IX. kerületi telepen. Az élelmiszert mindannyiszor elkobozták, tulajdonosaikat megbírságolták, s az áru megsemmisítésére kötelezték.

Az osztrák tulajdonban lévő három hűtőházat egy magyar cég üzemelteti s adja bérbe más magyar, illetve osztrák vállalkozásoknak – tájékoztatta lapunkat Hajós Ádám, a Fővárosi Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatóság igazgatója. Elmondta: április 5-én újra ellenőrizték a három hűtőházat. Kiderült, hogy kettő közülük 1906-ban, illetve 1947-ben készült, s egyiket sem tartották karban. Padozatuk, oldalfalaik, mennyezetük és a szállítási útvonalaik annyira elhanyagoltak, hogy takarítani, fertőtleníteni nem lehet őket. Másrészt a hűtőrendszer annyira elavult, hogy az élelmiszerekből kicsapódó, szennyvíznek számító nedvesség a falakra, mennyezetre jut, onnan pedig újra az árura csöpög. Elmondta: a hibákról részletes jegyzéket készítettek, és elrendelték a hűtőtermek bezárását. A tulajdonosok elismerték a hibákat, ennek ellenére megfellebbezték a döntést. A végleges bezárásról csütörtökön döntöttek, azután, hogy a főállatorvos újra a helyszínen járt.

Kiderült: a tulajdonosok semmit nem tettek azért, hogy használható állapotba hozzák a hűtőtermeket, sőt azokból újabb 10 760 kilogramm lejárt szavatosságú élelmiszer került elő.

Hajós hozzáfűzte: a tulajdonosra többmilliós bírságot szabnak ki, a jogerős határozatot jövő héten hozzák meg. Attól számítva a cégnek tizenöt napon belül ki kell ürítenie a termeket, amelybe körülbelül kétszáz kamionnyi áru fér el. Ha nem teszi, azt fogyasztásra alkalmatlanként a hatóság elkobozza.

Megkerestük telefonon a hűtőházakat üzemeltető West Star Plusz Kft.-t is, ám vezetőik azt üzenték, hogy nem kívánnak nyilatkozni.

A húsvétot megelőző néhány hétben az élelmiszer-biztonságért felelős hatóságok csaknem 20 ezer kereskedelmi egységet ellenőriztek, s az ellenőrzések nyomán valamivel több mint háromezer esetben bírságoltak összességében 345 millió forint értékben. A húsvéti ellenőrzések ideje alatt kereskedelmi egységben vásárolt élelmiszertől nem betegedett meg senki, az ellenőröknek azonban két üzletet, egy cukrászdát és egy italboltot be kellett záratniuk – ismertette tegnap Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Mébih) főigazgatója.

Az ellenőrzést végző szakemberek élelmiszer-biztonsági és minőségi szempontból a termékek 96 százalékát ítélték megfelelőnek, a nyomon követhetőség, azaz a jelölések különböző hiányosságai miatt azonban a termékek 25-30 százalékát érte kifogás. – Az ellenőrzések azonban itt nem fejeződnek be, sőt – mondta Szeitzné Szabó Mária, jelezve, hogy kiemelt ellenőrzések lesznek az idegenforgalmi szezonhoz kapcsolódóan, valamint karácsony előtt.

Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főosztályvezetője elmondta: a fogyasztóvédelmi hatóság húsvét előtt 378 egységet ellenőrzött, amelyből 262-ben tapasztaltak hiányosságokat. Minőségvédelmi bírságot 145 esetben szabtak ki csaknem 20 millió forint értékben, s 150 esetben pedig fogyasztóvédelmi bírságot vetettek ki több mint 15 millió forint értékben.

Deák Ferenc, az agrártárca állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági főosztályának vezetője közölte: a kiemelt élelmiszer-biztonsági ellenőrzések alatt hatóságilag több mint 11 ezer egységet ellenőriztek. A szakértők összesen több mint 88 ezer élelmiszermintát vizsgáltak meg. Az ellenőrzések során csaknem háromezer tételt kifogásoltak. Összesen valamivel több mint 400 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból. A vizsgált élelmiszer-ipari kis- és nagykereskedelmi egységek 27,2 százalékára esett egy-egy feltárt hiányosság. A kirótt minőségvédelmi bírság összege pedig elérte a 205 millió forintot.

Ócsai Lajos, az Országos Tisztiorvosi Hivatal főosztályvezetője arról tájékoztatott, hogy a közegészségügyi ellenőrök az általuk vizsgált egységek mintegy 30 százalékában tártak fel hiányosságokat. Mintegy 6800 ellenőrzést végeztek a húsvétot megelőző időszakban, s valamivel több mint 100 millió forint bírságot szabtak ki. A főosztályvezető kiemelte, hogy több kereskedelmi egységben rosszak voltak a higiéniai feltételek, továbbá több esetben azzal szembesültek, hogy a boltban dolgozók még egészségügyi könyvvel sem rendelkeznek.

A friss zöldséget és gyümölcsöt a Növény- és Talajvédelmi Szolgálat vizsgálta, az eredményekről Halmágyi Tibor, a szolgálat vezetője számolt be. Közölte: szakértőik csak néhány esetben mutattak ki a megengedett határérték feletti mennyiségben növényvédőszer-maradékot. Ám volt egy kaposvári eset, ahol a vizsgált kígyóuborkából 7 növényvédőszer maradékát mutatták ki. E kémiai szerek közül 4 Magyarországon nem is engedélyezett. A szakember elmondta, az ellenőrzések során megállapították, hogy a magyar termékek minősége szinte minden esetben jobb volt a külföldről behozottakénál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.