Apró Piroska is segített, meglódult a Fortus szekere

Viszonylag kis befektetéssel óriási összeghez jutott volna az Altus Rt. a Fortus Rt. révén – többek között ezzel magyarázta meg a HVG 1996. december 7-i számában Kovács Árpád, az Állami Privatizációs (ÁPV) Rt. akkori elnöke, az Állami Számvevőszék korábbi igazgatója, hogy miért akadályozták meg végül Gyurcsány Ferenc talán legjövedelmezőbb állami üzletét.

Magyar Nemzet
2007. 07. 01. 22:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint azt megírtuk, a Fortus Rt.-t 1995 szeptemberében 55:45 százalékos részesedéssel alapította az állami kézben lévő MVM Rt. és a kormányfő cégbirodalmának éllovasa, az Altus Rt. Az aprólékosan kidolgozott tervek szerint a Fortus Rt. – amelybe Gyurcsány Ferenc cége mindössze kilencmillió forinttal szállt be – gyakorlatilag ingyen átvette volna a százhalombattai és tiszapalkonyai olajtározók üzemeltetését. A két tározót nem sokkal korábban négymilliárd forintnyi közpénzből hozták létre, az MVM Rt. igazgatótanácsában már zöld jelzést kapott elképzelés szerint az apportálástól fogva viszont a Fortus élvezte volna a tározók minden gazdasági előnyét. Sőt: a részvénytársaság alapító okirata öt százalék osztalék- és szavazatelsőbbséget biztosított Gyurcsány Ferenc eredetileg kisebbségi tulajdonrészt birtokló cégének. „A meghökkentően gáláns gesztus hivatalos magyarázata úgy szólt, hogy a négy évvel korábban elindított beruházás eredményeként felépült olajtározók működtetése ma már gondot jelent a villamos művek számára, ezért partnert kellett keresni az üzemeltetésükhöz” – emlékeztetett a Heti Világgazdaság 1996-ban. A hetilap 2003-ban némi iróniával azt is megjegyezte: „Hogy az ötletgazdák között szerepelt-e Gyurcsány anyósa, Apró Piroska, aki a Fortus Rt. alapításakor az MVM Rt. tanácsadója volt, nem tudni.”
A bombaüzletet mindenesetre az Állami Számvevőszék 1996-os vizsgálata hiúsította meg. A Magyar Nemzet birtokában lévő jelentés hosszasan sorolja azokat a hátrányokat, amelyek a köztulajdonban álló MVM Rt.-t érték volna, ha átjátsszák Gyurcsányéknak a tárolókat.
A vizsgálat során például kiderült, hogy a Fortus Rt. megalapítása hónapokkal korábban történt, minthogy a villamos művek igazgatótanácsa döntött volna a közös cég létrehozásáról, mint ahogyan az is: bár a Fortus szabadon hasznosíthatta volna a több milliárd forintért felépült létesítményeket, ennek ellenére még évi több tízmillió forintos használati és karbantartási díjat is fizetett volna a cégnek az MVM Rt. – A Fortus Rt. létrehozása nem volt üzletpolitikailag megalapozott, előkészítése nem volt körültekintő – írták a számvevők.
A társasági szerződést vizsgálva pedig lefektették: a tározók apportálása esetén kilencmillió forintos készpénzes magántőke-invesztálással mintegy 120 millió forintos részvényesi jogok illették volna meg a miniszterelnök vállalkozását, amely „ellenérték nélküli állami vagyonátadásnak minősül”.
A jelentés legmeghökkentőbb fejezete kétségkívül az, amelyből kiolvasható, hogy az MVM Rt. az erőművek olajszükségletének beszerzésével is a Fortust bízta volna meg, amely lényegében munka nélkül, a korábbi exportőrök és a villamos művek közé ékelődve húszszázalékos sikerdíjat kapott volna a fűtőolaj árából.
A Magyar Nemzet megtudta: bár az eredeti üzlet a számvevők szemfülességének köszönhetően meghiúsult, a Fortus nagyra törő elképzeléseiből később számos valóra vált.
Tudni kell, hogy Gyurcsányék 1996 júliusától Sáska Lászlót, a Mol Rt. korábbi külkereskedőjét ültették a Fortus vezérigazgatói székébe. A kormányfői póráz, vagyis az Altus részvénycsomagja azonban megmaradt, a Gyurcsány-cégeket napjainkban is igazgató Jagiellowicz Györgyné 1997 májusáig a társaság igazgatóságának elnöke maradt, ugyaneddig Gyurcsány Ferenc is megőrizte felügyelőbizottsági székét. Mi több: eddig az időpontig a Fortus a Gyurcsány-cégek fővárosi telephelyén, a botrányos körülmények között privatizált Szalay utca 4. alatti házban működött.
Sáska László tegnap elárulta: ha nem is az eredeti tervek szerint, de végül is átvették az MVM Rt. a Tiszai Erőmű mellett elhelyezkedő olajtárolóját, és nagy mennyiségű – 1996 második felében például több tízezer tonna – fűtőolajat értékesítettek az MVM erőműveinek. A szekér tehát meglódult, Sáska elmondása szerint 1996-ban összesen 1,065 milliárd forint árbevételt produkáltak, bár – szögezte le kérdésünkre a vezérigazgató – Gyurcsány Ferenc bennhagyta a pénzt a Fortusban, hiszen a hivatalos mérleg adatai szerint a szerénynek mondható 47,5 millió forintos eredményt is a részvénytársaságba forgatták.

Munkatársunktól

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.