Hotel Panama az Andrássy úton

Több mint 6 milliárd forintot veszített Budapest VI. kerülete az Andrássy úti Balettintézet eladásán. Az önkormányzattól az izraeli Elbit (Plaza Centers) csoport vette meg 220 millió forintért az épületet, egy hónapja pedig a portugál Aquapura Hotelshez került, már 7,5 milliárdért. Az ügyletről a holnap megjelenő Heti Válasz írt.

MNO
2007. 07. 11. 8:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 30 millió eurós, azaz 7,5 milliárd forintos vételár: maga a piac igazolta, hogy Terézváros önkormányzata 1997-ben – enyhén szólva – eltékozolta a kerület egyik ékességét. Az Operaházra néző „Balettpalota” impozáns épületéért mindössze 220 millió forintot (20 000 Ft/négyzetméter) kért az akkoriban (is) szocialista-szabad demokrata irányítású VI. kerület.

A Heti Válasz csütörtökön utcára kerülő számában olvasható: a VI. kerület még 1996-ban megállapodást kötött néhány kiemelt ingatlan hasznosítására, befektetők felkutatására a magántulajdonú Trivest Kft.-vel. A pályáztatás nélkül kiszemelt közvetítőcég hamarosan szállított is egy 554 millió forintos értékbecslést a Balettintézetről, ami – miként Lászay János ellenzéki képviselő akkoriban felrótta – „mindössze egymondatosra sikeredett”. Aztán megszületett az inkriminált képviselő-testületi határozat, amely szerint az önkormányzat – figyelemmel a bérlők majdani kiköltöztetésének költségeire – 554 helyett 220 millió forintért biztosít vételi jogot a Trivest által létrehozandó Andrássy 25. Kft.-nek.

Vagyis a főváros egyik legpatinásabb épülete (ahol egyébként a Nemzeti Parasztpárt székhelye is volt egy időben) 20 ezer forintos négyzetméteráron, azaz külvárosi bádogbódénak „álcázva” került ki a kerület vagyonnyilvántartásából. Ráadásul a vevő két év fizetési haladékot is kapott a palotája mellé.

Egy hónappal az önkormányzat 220 milliós határozata után a Trivest továbbpasszolta az ingatlant az Elbit hollandiai bejegyzésű alvállalatának. Az ár itt már üzleti titok. Ugyan 1999-ben a fideszes vezetésű kerület „kitárgyalt” még 220 milliót az új tulajdonosokból, ám a kerület a legjóindulatúbb számítás szerint is csak 440 milliót nyert a Drechsler-palota eladásán.

Az Operaház „szembeszomszédját” megszerző izraeli Elbit Medical Imaging fejlesztőcég az épületet most a portugál Aquapura Hotelsnek adta el, 7,5 milliárdért. A Globes nevű üzleti világportál már egy hónapja írt az ügyletről, miszerint a cég „eladta az Andrássy 25. Ingatlanhasznosító Kft.-ben lévő 50 százalékos tulajdonrészét.”

Ha az összes későbbi mellékkörülményt (inflációt, ármódosítást, kilakoltatási költségeket) figyelembe vesszük, ma csakis azon folyhat a vita, hogy a 220 millióért elkótyavetyélt, majd 7,5 milliárdért eladott ingatlan esetében mekkora a vagyonvesztés mértéke: harmincnégyszeres, tizenhétszeres vagy mindössze hatszoros.

(Forrás: Heti Válasz)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.