Tóth Levente: Én ez ellen reálisan úgy védekezhetem, hogy megpróbálok tudatos fogyasztóvá válni, megóvom például magunkat a már ránézésre is nagyon durva összetevőlistás terméktől akkor is, ha gyerekem kedvenc mesefigurája van rajta. De lehet, jó nagyot tévedek, mert a veszély éppen azokban leselkedik rám, amelyekről azt hiszem, az maga a természet (lásd: aflatoxinos fűszerpaprika). Sokat tehetek magamért, de biztonságban csak akkor lehetek, ha az állam is gondoskodik rólam: nem enged veszélyes anyagokat használni, és rigorózusan ellenőriz. Előbbiben mintha a gyártók mindig egy lépéssel előbb járnának a kegyeim és a nyereség hajszolása közben. Utóbbiban nekem a gyakori vésztrombitálás ad némi biztonságérzetet. Nem akkor érzem magam veszélyben, ha kiderül valami stikli, hanem akkor, ha nem. Az már az ellenőrzési rendszer sajátossága, hogy a legkisebb baj esetén is „lesöprik a polcokat”. Természetesen túlreagálás persze, ahogyan újságíróként és fogyasztóként is túlreagálok ilyenkor. Figyelmeztetés: élj másképp! Élnék én, csak nem nagyon sikerül. Ezért a vasárnapi palacsintám mellől üzenem: ne lankadjanak a dioxinvadászok! Én csak enni szeretnék, nem rejtélyes nevű összetevőket elemezni, bár tudom: valamiben úgyis meg kell halni, de azért én nem a felturbózott parizerbe szeretnék.
(Népszabadság, 2007. augusztus 6.)
Brüsszel rábólintott: jöhet a génmódosított szója az EU-ba
