Orbán: Maffiamódszerek, Zuschlag-modell az állami pénzosztásban

A „Zuschlag-modell" érvényesül nemcsak az ifjúsági pénzek, hanem az uniós pénzek elosztásánál és a társadalombiztosítás átalakításában is – jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

MNO
2007. 09. 27. 19:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

EU-s pénzek, ifjúsági pénzek, egészségügy átalakítása: mind ugyanaz a modell, nevezzük most egyelőre még „Zuschlag-modellnek" ezt a rendszert, aztán később meglátjuk, hátha méltóbb névadót is találunk – fogalmazott Orbán Viktor.

A pártelnök azt mondta: „Az új baloldal elfoglalta a szocialista pártot, és lényegében az állami pénzeket maffiamódszerekkel osztják szét". Szerinte az új baloldal – amelynek olyan emblematikus figurái vannak, mint a miniszterelnök, az uniós pénzekért felelős miniszter, illetve a „Zuschlag Jánosok" és a beidézett államtitkárok – gátlástalanul épít ki olyan rendszereket, ahol a jog keretein belül, vagy azon kívül „megpróbálják az ország rendelkezésére álló forrásokat saját üzleti körük holdudvarába terelgetni". Szerinte a baloldalnak át kell mennie egy történelmi megtisztuláson, hogy ezeket a „maffiamódszereket" maga mögött hagyhassa.

Fejétől bűzlik a hal

Úgy vélte: „fejétől bűzlik a hal", vagyis felülről lefelé kiépített korrupciós módszerekről, és nem egyedi, hanem országosan kiépített rendszerről van szó. „Ha az ifjúsági minisztériumban össze lehetett jönni az államtitkároknak, miniszternek meg a pénzek elsíbolásával foglalkozó pártmegbízottnak, hogy rendszeresen ellopják, nem létező alapítványoknak utalják át az ifjúsági pénzeket, miből gondoljuk, hogy a többi minisztériumban nem ez a helyzet" – tette fel a kérdést.

Arra a felvetésre, hogy volt-e tudomása a Hír TV-ben nyilvánosságra került titkos felvételről, amikor a múlt héten azt nyilatkozta egy interjúban, hogy az uniós pénzek nagy részét ellopják, Orbán Viktor azt mondta: már korábban is beszélt erről a témáról, ugyanakkor, ha a Fidesz konkrét ügyben alátámasztható információkkal rendelkezik, akkor megteszi a megfelelő jogi lépéseket. Mint mondta, ebben az esetben nincs konkrét bizonyítéka, hogy jogi eljárásokat indítson, de nem is szeretné, ha Magyarország odáig süllyedne, hogy pártoknak kelljen feljelentést tenniük nyilvánvaló korrupciós ügyekben a hatóságok helyett.

„Az uniós pénzek elosztása nyakig úszik a korrupcióban"

„Lehet, hogy erősen fogalmaztam, amikor azt mondtam, hogy az európai uniós pénzek nagyobb részét lopják el, lehet, hogy csak a felét, lehet, hogy a kisebbik részét, de hogy ezen az országon nem látszik, hogy hova tűnnek ezek a milliárdok, erre a kérdésre nincs válasz, illetve egyetlen válasz van, hogy ezeket a pénzeket eltüntetik" – mondta a pártelnök, aki szerint helyi szinten köztudomású, hogy az „uniós pénzek elosztása nyakig úszik a korrupcióban".

Arra a felvetésre, hogy van-e alapjuk azoknak az információknak, hogy a Fidesznek a Zuschlag-üggyel kapcsolatban „vannak kazettái", amelyeket a népszavazási kampányban bevet majd, Orbán Viktor azt mondta: nem tud ilyenről, de ha lennének ilyen kazetták, akkor sem „spájzolnának", hanem „szabad folyást engednének a törvényességnek".

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: nem azt állítja, hogy minden egyes ügyben érintett a miniszterelnök, hanem hogy hiányzik a kormányzás erkölcsi alapja, azért mindenki azt érzi, hogy mindent meg lehet csinálni.

Felszámolni a több-biztosítós rendszert

Az egészségbiztosításról szóló koalíciós megállapodásról azt mondta: itt is a „Zushlag-modell" van kiépülőben, mert a koalíciós pártok által kötött paktum nem tartalmaz szakmai elemet, csupán egyetlen törekvés hatja át, hogy hogyan lehet hozzáférni a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaihoz, hogyan lehet azt „nyílt vagy burkolt formában magánosítani és jól körülhatárolható üzleti csoportok érdekeltségébe juttatni".

Orbán Viktor azt üzente a tb átalakításában érdekelt befektetőknek és üzleti köröknek, hogy ha a Fidesz bármikor felhatalmazást kap a kormányzásra, akkor felszámolja a több-biztosítós rendszert, mert senki nem adott felhatalmazást arra, hogy a választásokon 5 százalékos támogatást kapott SZDSZ programját az ország programjává tegyék a szocialisták.

Kijelentette: a kormányzati hatalom a tb-alaphoz hozzájutni akaró tőkés csoportok érdekeit képviseli, hiszen a tárgyalóasztalhoz csak a leendő befektetőket engedték oda, a betegszervezeteket, az orvosi kamarát, az egészségügyi dolgozókat, a kórházakat és az önkormányzatokat nem.

Mint mondta, a Fidesz mindent megtesz, hogy megakadályozza a rendszer bevezetését, de ha ez nem sikerül, akkor számolni kell azzal, hogy az embereknek több járulékot kell fizetniük, mert a magánbiztosítók magasabb működési költséggel dolgoznak, valamint azzal is, hogy tovább mélyül és kiteljesedik a szociális válság, újabb kórházakat zárnak be és megszűnik a szabad orvosválasztás is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.