Pokorni: Gyurcsány függessze fel Szilvásy munkaviszonyát!

<p>Egy demokráciában elfogadhatatlan, hogy valakit telefonhívásokkal vagy fenyegetésekkel bírjanak rá arra, hogy a véleményét ne mondja el – szögezte le Pokorni Zoltán. Amint a Fidesz alelnöke fogalmazott: ha bebizonyosdik, hogy Szilvásy György nemcsak megfenyegette Topolánszky Ákost, hanem valótlanságokat is állított a közöttük folytatott telefonbeszélgetés alkalmával, akkor az nem maradhat következmények nélkül. </p>

MNO
2007. 10. 03. 12:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz szerint a miniszterelnöknek fel kell függesztenie Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter munkaviszonyát, és azonnal vizsgálatot kell elrendelnie, hogy kiderüljön, pontosan mi hangzott el a tárcavezető és Topolánszky Ákos volt államtitkár-helyettes telefonbeszélgetésekor – jelentette ki Pokorni Zoltán szerdán. A Fidesz alenöke szerint idestova tíz éve minden minisztériumból kimenő és bejövő telefonbeszélgetést rögzítenek, minden bizonnyal ezt is, ezért a vizsgálat eredménnyel járhat. Mint mondta, amikor ő maga oktatási miniszter volt, akkor emlékezete szerint 48 óráig tárolták a számítógépek a telefonbeszélgetéseket. Arra a felvetésre, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok egy neve elhallgatását kérő illetékese szerint sem a Nemzetbiztonsági Hivatal, sem a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat nem rögzítette a Szilvásy György miniszter és Topolánszky Ákos közötti telefonbeszélgetést, Pokorni azt mondta: nem hiszi, hogy pont a titkosszolgálatokat felügyelő minisztériumnál gátolnák technológiai nehézségek, vagy „elavult szovjet szalagos magnók”, hogy kiderüljön, ki mond valótlant.

Hivatalos számról jött a fenyegetés?

Az előzmény ismert: Topolánszky Ákos, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) volt kábítószerügyi helyettes államtitkára a hvg.hu-nak múlt csütörtökön a Zuschlag-ügy kapcsán azt nyilatkozta: ő is találkozott nehezen megtagadható kérésekkel, amikor támogatások odaítéléséről kellett dönteni a Gyurcsány Ferenc jelenlegi miniszterelnök vezette egykori minisztériumban. A volt helyettes államtitkár a Magyar Nemzet keddi számában azt mondta: Szilvásy György, aki korábban a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium államtitkáraként munkatársa volt, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszterként „a hivatalos számáról, hivatalos minőségében” hívta fel, hogy felszólítsa: vonja vissza az internetes portálnak adott nyilatkozatát, és azt is kilátásba helyezte, hogy ha ez nem történik meg, megjelentet egy közleményt, amely arról szól majd, hogy Topolánszky Ákos egy alapítványon keresztül próbált bűnös módon szert tenni jelentős közpénzekre.

Topolánszky fenyegetésként értékelte Szilvásy György telefonhívását, míg a miniszter a távirati irodának cáfolta, hogy megfenyegette volna volt munkatársát, illetve, hogy közlemény megjelentetését helyezte kilátásba, ha nem vonja vissza állításait.

Topolánszky: Ha van, legyen nyilvános a beszélgetés

A volt helyettes államtitkár a Kossuth rádióban szerdán reggel azt közölte: ha az NBH-nál „valamilyen oknál fogva” megvan a beszélgetés, felhatalmazza a hivatalt annak nyilvánosságra hozatalára, hogy az ellentmondásos visszaemlékezéseket tisztázni lehessen. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok egy neve elhallgatását kérő illetékese ugyanakkor a nemzeti hírügynökségnek azt mondta: sem okuk, sem törvényes lehetőségük nem volt a telefonbeszélgetés rögzítetésére.

Pokorni az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta: ha az bizonyosodik be, hogy Szilvásy György nem csak fenyegetett és nyomást gyakorolt, hanem valótlanságokat is állított a telefonbeszélgetés kapcsán, akkor távoznia kell a közéletből. Kiemelte: bár a drogtörvénnyel kapcsolatban éles vitáik voltak Topolánszky Ákossal, korrekt embernek tartja, és nem hiszi, hogy ő hazudna ebben az ügyben.

A Fidesz alelnöke szerint demokráciában teljesen elfogadhatatlan, hogy telefonhívásokkal, fenyegetésekkel vegyenek rá bárkit, hogy a véleményét ne mondja el. Nem azért történt Magyarországon rendszerváltás, hogy újból napirendre térjünk afölött, hogy egy miniszter "leszól" a minisztériumi telefonon, és megfenyegeti volt kollégáját, vagy arra utasítja a személyi titkárát, hogy fenyegesse meg a hvg online szerkesztőjét – fogalmazott. Szerinte ilyesmit diktatúrákban szoktak csinálni, és ha ez egy demokráciában történik, akkor nem maradhat következmények nélkül.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.