időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Megérkeztek a rendőrséghez a páncélozott autók

MNO
2008.06.14. 14:10

<p>Már használatba is vette a Köztársasági Őrezred annak a három új páncélozott autónak az egyikét, amely hírügynökségi inforrmációk szerint megérkezett a rendőrséghez. </p>

Megérkezett a rendőrséghez a három új páncélozott biztonsági autó, amelyekkel a legfőbb közjogi méltóságokat és a Magyarországra érkező külföldi védett állami vezetőket szállítják. A távirati iroda információi szerint a rendőrség három páncélozott Audit vásárolt – a kormánytól, illetve az Országgyűlés honvédelmi bizottságától tavaly szeptemberben kapott felhatalmazás alapján – biztonsági okokból közbeszerzési eljáráson kívül.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI információit megerősítve elmondta, a Köztársasági Őrezred már használatba vette az egyiket, a miniszterelnököt szállító biztonsági autót – tette hozzá. A kormányszóvivő emlékeztetett arra: a rendőrségnek eddig nem volt egyetlen olyan autója sem, amely megfelelt volna a biztonsági követelményeknek, ezért kénytelen volt bérelni egy páncélozott Audit, amivel szükség esetén a köztársasági elnököt, a miniszterelnököt, illetve a Magyarországra érkező külföldi védett vezetőket szállította. Hozzátette: a kormány annak tudatában biztosította tavaly ősszel a rendőrségnek a vásárláshoz szükséges pénzt, hogy szakértők szerint összességében olcsóbb és biztonságosabb is, ha az őrezred saját autókkal oldja meg a biztonsági feladatokat.

Tájékoztatása szerint takarékossági okokból használt autók beszerzésére kért ajánlatokat a rendőrség a szóba jöhető gyártóktól, az előírt műszaki és biztonsági feltételeknek az Audi ajánlata felelt meg, így a rendőrség vele kötött szerződést. Mivel mindhárom autó használt, több tízmillió forintot spórolt meg a rendőrség – közölte. Daróczi megjegyezte, a három autóból eddig egy állt ténylegesen szolgálatba, amelyet azonban előbb ugyanolyan színűre kellett festeni, mint a miniszterelnöki konvoj többi autóját. Mint mondta, ez rendőrszakmai kérdés, amibe a Miniszterelnöki Hivatalnak sincs beleszólása. Biztonsági okokból fontos ugyanis, hogy az autók ugyanolyan színűek legyenek, mint a konvojban velük együtt haladó többi rendőrségi autó, hogy első pillantásra ne lehessen megállapítani, a védett személyt éppen milyen biztonsági fokozatú gépkocsival szállítják.

Az átfestés költsége mintegy 4,5 millió forint volt – közölte. A kormányszóvivő felidézte, rendőrszakmai szempontok alapján a Köztársasági Őrezred dönti el, mikor van szükség biztonsági autóra a közjogi méltóságok, illetve a külföldi védett személyek esetében. Ezt az érintett vezető, tehát a miniszterelnök sem bírálhatja felül, hanem kötelessége alávetnie magát a rendőrség döntésének – hívta fel a figyelmet.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.