Magánfőiskolát működtetnek közpénzből?

Átadták a több mint hétszázmillió forintos állami támogatásból felújított kalocsai művelődési központot, a vadonatúj épületben azonban híre-hamva sincs a kultúrháznak. A gyönyörűen felújított ingatlanba egy magánfőiskola költözött be, a kultúrházat pedig az egykori tiszti klubba száműzték. A hivatalos papírok szerint azonban az épületben továbbra is művelődési ház működik, ezért az önkormányzat állja annak fenntartási költségeit, ráadásul a magántulajdonosok helyett a város fizette ki a főiskola alapításához szükséges tőkét is. A törvény szerint ilyen esetekben vissza kellene fizetni az államnak a támogatást, mert azt nem arra használták fel, amire kapták.

2008. 10. 02. 8:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztus 20-i ünnepség keretében átadták a kalocsai közművelődési intézmény, a Tomori Pál Főiskola és a Liszt Ferenc Zeneiskola felújított épületegyüttesét – adta hírül a helyi sajtó. Török Gusztáv Andor szabad demokrata polgármester avatóbeszédében azt hangsúlyozta, bízik abban, hogy a felújított épületegyüttesben méltó helye lesz Kalocsa kultúrájának. A történetnek azonban, amely évekkel ezelőtt kezdődött, ezzel messze nincs vége, sőt valójában most kezdődhet igazán.
Az önkormányzat még az előző ciklus első felében előkészítette a Szent István király út 2–4. szám alatti ingatlanegyüttes rekonstrukcióját. A 2004. április 14-i ülésre készült előterjesztés szerint az ingatlanban akkor a Művelődési Központ és Ifjúsági Ház, valamint a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény működött. Említést tett a dokumentum arról is, hogy a több mint négyezer négyzetméter hasznos alapterületű épületegyüttes az előterjesztés elkészültének pillanatában az államé volt, de az önkormányzati tulajdonba adásáról már megszületett a megállapodás, amelynek szellemében az átadás meg is történt. 2004 tavaszán a helyi képviselő-testület már határozatot is hozott a munkák megrendeléséről. Ennek érdekessége, hogy több mint egy évvel később készült egy újabb előterjesztés, amelynek tárgya már nemcsak a Szent István király út 2–4. szám alatti művelődési központ felújítása volt, hanem a 38. szám alatti klubház részleges rekonstrukciója is. Az újabb előterjesztés kitért arra, hogy a drágább változat költsége 863 millió forint körül alakulhat, amelyből 734 millió forint lehetne a címzett támogatás. Ma már tudjuk, lett is, a beruházás megvalósult, ahová az időközben megalapított Tomori Pál Főiskola beköltözött.

Rejtélyes főiskola-alapítás
A kalocsai főiskola alapítása a hat évvel ezelőtti időkre nyúlik vissza. 2002-ben a Dunaújvárosi Főiskola működtetett itt kihelyezett tagozatot, a kalocsai konzultációs központ vezetője, Meszlényi Rózsa viszont önálló főiskolát kívánt létrehozni, és céljának eléréséhez a város polgármesterében hű támogatóra talált. Az intézmény megszervezését 2003-ban kezdték el, és még ősszel, 2003. szeptember 10-én meg is alakították a főiskolát működtető Kalocsai Felsőoktatási és Szolgáltató (KF-Sz) Kht.-t. A társaságba negyven százalékkal szállt be a helyi önkormányzat, vagyis a város csupán kisebbségi tulajdonos. Összesen egynegyed részben lett tulajdonos Meszlényi két gyermeke, Rédei Andrea és Rédei Csaba, a főiskola tíz százalékát birtokolja az iráni kapcsolatokkal rendelkező Avicenna Nemzetközi Collegium Kft., és szintén egynegyed részben tulajdonos a Rockenbauer Felsőoktatási Kht. Több mint furcsa, hogy az intézmény működését engedélyező akkori oktatási miniszternek, Magyar Bálintnak sem szúrt szemet, hogy a KF-Sz Kht. székhelye a kezdetektől fogva a Szent István király út 2–4. volt, ami ebben az időben a székhelye és működési helyszíne volt a helyi művelődési központnak is.
Lapunk már korábban is írt az ügyről, a helyszínen járva azonban egészen elképesztő dolgokra derült fény. A magánfőiskola ugyanis több állami létesítményt is kitúrt a helyéről, a város ingatlanjaiban működik, és a tulajdonosok helyett a fenntartási költségeket is a város fizeti. Mivel ez így önmagában jogsértő lenne, a kalocsai polgármester ezt úgy oldja meg, hogy nem a nevén nevezi a gyereket. A dokumentumok szerint a frissen felújított épületben ma is művelődési központ működik, és annak a fenntartását fizeti a város. Török Gusztáv Andor polgármester korábban azt nyilatkozta, hogy az épület a mai napig ellátja a főiskolai feladatok mellett a művelődési ház funkcióit is. Ennek kiderítésére tettünk egy próbát: bementünk az épületbe, és arról érdeklődtünk, merre van itt a kultúrház. A portás néni tágra nyílt szemmel meredt ránk, majd közölte, hogy menjünk ki a bejárati ajtón, sétáljunk el az utca végéig, ott van egy kicsi épület, az a kultúr. További kétkedésünkre mérgesen közölte, hogy itt régóta nincs semmilyen kulturális program, az épületet a főiskola bérli az önkormányzattól. Az elszólás érdekes, ilyen bérleti szerződés ugyanis tudomásunk szerint nem létezik. Megkérdeztünk több az épületben sétálgató fiatalt is, hogy mi működik a frissen felújított ingatlanban: szinte valamennyien csak a főiskolát emlegették, csupán egy fiatalember tett említést a helyi televízió stúdiójáról.
Érdemes még említést tenni a szintén az ingatlanban működő Barokk kávéházról is, amely az épületegyüttessel együtt szintén megújult. Korábbi működtetőjét, akinek 2010-ig élő szerződése volt, információink szerint azért tanácsolták el, mert az általa készített meleg étel illata nem illett a főiskola imázsához. A kávéházat ma már a Variegato Cukrászati Kft. üzemelteti, a cég Vargacz Endre tulajdona. Róla annyit érdemes tudni, hogy 1990 és 1994 között SZDSZ-es képviselőként tagja volt a város testületének

Művelődési ház oktatási funkcióval
A magánfőiskola persze nem önhatalmúlag foglalta el az épületet, hanem a polgármester közreműködésével. A város könyvtárát is a főiskola rendelkezésére bocsátotta, amiért az intézmény szintén nem fizet, ellenben az alkalmazottakat és a rezsit itt is az önkormányzat fizeti. Még elképesztőbb, hogy Hunyady középiskola kollégiumának egyik épületét is megkapták a Tomori hallgatói, a középiskola diákjait a másik épületben zsúfolták össze. Papíron persze mindkét épület a Hunyady középiskoláé, így a fenntartást ebben az esetben is a város állja. Információink szerint csak a kollégium főiskolai hallgatók által használt szárnyának fenntartása évi tizenötmillió forintba kerül. Török Gusztáv Andor egyébként a főiskola létrehozásakor harmincmillió forint „gyorssegélyben” részesítette a magániskolát, amelyből tizenötmilliót eszközbeszerzésre, tizenötmilliót pedig működésre, vagyis az alkalmazottak és a rezsi kifizetésére kaptak. Egy lapunk birtokába került, 2003 júliusában született határozati javaslatból az is kiderül, hogy az önkormányzat tízmillióval járult hozzá az alapításhoz szükséges tőke megteremtéséhez. A cégpapírok szerint a kht. jegyzett tőkéje éppen ennyi, vagyis ezek szerint Kalocsa a magántulajdonosok helyett is kifizette az önrészt.
Nagyon úgy tűnik, hogy a magánfőiskola úgy jött létre és úgy működik, hogy az egy fillérjébe sem kerül a tulajdonosoknak, mert helyettük mindent a város fizet, ráadásul egy hétszázmillió forintos állami támogatásból felújított épületet is jogtalanul birtokolnak.

Veszélyben az állami támogatás?
Mindez azért fontos, mert a felújítás jórészt címzett támogatásból valósult meg. Az ide vonatkozó törvény ugyanis kimondja, a beruházással keletkezett vagyont tíz évig a helyi önkormányzatnak elidegeníteni vagy a beruházási cél eredeti funkciójától eltérően hasznosítani nem lehet. A főiskola szakmai színvonaláról pedig annyit: az idei tanévre meghirdetett hat alapszakból négyet létszámhiány, illetve a minimális felvételi pontszám el nem érése miatt nem tudtak elindítani. A diploma nélkül záruló felsőfokú szakképzéseket is figyelembe véve a tervezett 26 képzésből csupán 16 indulhatott el, és ezek felénél a megszerezhető négyszáznyolcvan pont helyett kétszáznál kevesebb elegendő volt a felvételhez. Helyiektől úgy értesültünk, hogy az intézmény már az önkormányzati dolgozók között toboroz hallgatókat a túléléshez, annyira kevesen érdeklődnek az iskola iránt.
Hivatalában kerestük fel az SZDSZ-es polgármestert. Amikor a főiskoláról érdeklődtünk, közölte, nem kíván nyilatkozni. – Hülye kérdésre hülye válasz – mondta a településvezető. Amikor megkérdeztük, kérdésünket valóban hülyeségnek értéke-li-e, egyértelmű igennel válaszolt. Búcsúzóul pedig egy cinikusnak tűnő „jó egészséget”-tel köszönt el lapunk munkatársaitól.
A helyi Fidesz nagyon örül annak, hogy hosszú idő után újra felsőoktatási intézménye van a városnak. – Örülünk, hogy pályázati pénzből sikerült felújítani az épületegyüttest, amiért mi is sokat dolgoztunk. Sajnáljuk ugyanakkor, hogy a főiskola épületének használata körül még vannak tisztázatlan kérdések. Bízunk azonban abban, hogy a felek jogkövető magatartást tanúsítottak az ügyben – jegyezte meg Bagó Zoltán, a Fidesz választókerületi elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.