A harmadik negyedévben mindenesetre 28 millió hektoliter sört adtak el Németországban – nem számítva az alkoholmentes sört és az EU-n kívülről származó importot –, 600 ezer hektoliterrel, azaz 2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – közölték a szövetségi statisztikai hivatalban szerdán.
Változnak a fogyasztási szokások is: az összesen belül az átlagnál jóval gyorsabban, 4,9 százalékkal nőtt a limonádéval, kólával, gyümölcslevekkel és más alkoholmentes adalékokkal kevert sörök forgalma.
Az EU-beli egységes belső piac megalkotásakor Németországban megkongatták a vészharangot: az országot el fogják árasztani a külföldi „pancsok”, amelyek nem felelnek meg a hagyományos, 1516-ból származó német sörtisztasági törvénynek (Reinheitsgebot), amely szerint a sör csak vízből, árpából és malátából készülhet. Ezt a törvényt az egységes belső piaci rendtartás értelmében 1993-ban hatályon kívül kellett helyezni. A kormány akkoriban azzal igyekezett nyugtatni a közvéleményt, hogy a hagyományos német előírásoknak nem megfelelő sörök azontúl megjelenhetnek ugyan a boltokban, de senki sem kötelezheti a lakosokat arra, hogy meg is vásárolják azokat. Ezzel szemben az élet azt igazolta, hogy a németek nem rettentek meg a hagyományaiktól eltérő söröktől, sőt azok népszerűsége nőttön nő.
(MTI)
Hollandia lezárja a kapukat: példátlanul szigorú menekültügyi törvényeket fogadtak el
