Korrupciós vádak miatt lemondott az egész perui kormány

Peruban a korrupciós vádak miatt lemondott Jorge del Castillo és egész kormánya. Alan Garcia köztársági elnök időközben már elfogadta a kormányfő lemondását és bejelentette a kormány radikális átalakítását. A gyanú szerint Castillo is része volt az ország olaj és gázkoncessziója körül kialakult korrupciós hálózatnak. A kormányfő lemondásával megelőzte az ellenzék bizalmatlansági indítványát.

2008. 10. 11. 7:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jorge del Castillo korábban hevesen vitatta, hogy kenőpénzt fogadott volna el, amint azt a médiában hallható telefonbeszélgetések alapján valószínűsítik. Egy „maffiaszerű hálózat“ felelős az ő „politikai üldöztetésért” – nyilatkozta a politikus. Juan Valdivia energiaügyi miniszter már hétfőn lemondott.

A norvég Discover Petroleum, mely szeptemberben öt koncessziót nyert el, vitatta az illegális kifizetéseket és kijelentette, csalás áldozatává vált. A hét elején az elnök négy csendes-óceáni off-shore olajkutató projektet, illetve amazóniai földgázkutatási licenszeket érvénytelenített. A lehallgatott és később nyilvánosságra hozott telefonbeszélgetések, a volt mezőgazdasági miniszter és a Perupetro nevű engedélyezési hatóság elnökségi tagjai között zajlottak. A beszélgetésben egy lobbista kifizetéseit említették.

A botrány kirobbantotta Alan García második hivatali ciklusának legsúlyosabb válságát. A közvéleménykutatások szerint a jobboldali liberális államfő szeptemberben csak a peruiak 19 százalékának támogatásra számíthat. Novemberben García vendéglátója az ázsia-csendes-óceáni csúcstalálkozónak.

Az ő neve is felbukkant a lehallgatott telefonbeszélgetéseken, mint olyan befolyásos személyé, aki befolyásolta a koncesszió kiadását. A parlament úgy döntött, hogy 2006-i visszamenőleg felülvizsgálják a gáz és olajkoncessziókat.

(Forrás: faz.net)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.