Házkutatás a meddőségi klinikán

Házkutatást tartott a rendőrség a Ciris meddőségi magánklinikán. Tiltott petesejt-kereskedelem gyanúja miatt folyik büntetőeljárás, mert felvetődött, hogy az intézmény páciensei anyagi ellenszolgáltatásért adományoztak női ivarsejteket. A klinika tagadja, hogy törvénysértést követett el.

2010. 02. 15. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomozók lepték el a napokban a Ciris Nemzetközi Reprodukciós Intézetet. Házkutatást tartottak az intézményben, s orvosi dokumentációkat foglaltak le. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) büntetőeljárást folytat emberi test tiltott felhasználásának – köznyelven tiltott petesejt-kereskedelem – gyanúja miatt. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője megerősítette lapunk információját. Kérdésünkre adott válaszában azt közölte: az állampolgári feljelentés alapján indított eljárásban felvetődött annak gyanúja, hogy a Budapest III. kerületében működő klinika által meghirdetett programban részt vevők ellenszolgáltatásért adományoznak petesejtet a meddőségi centrumnak.
*
A klinika internetes oldalán megjelent szöveget a legtöbben úgy értelmezték, hogy az intézmény 200 ezer forint kedvezményt ajánlott azoknak a lombikbébiprogramban részt vevő nőknek, akik vállalják, hogy a levett petesejtjeik egy részét más meddő pároknak ajánlják fel. Lefagyasztott női petesejtből egyébként nincs sok, mert azt csak nagyon kevesen ajánlják fel idegeneknek.
Ábrahám László szakjogász korábban úgy nyilatkozott az esetről: maga a petesejt-felajánlás nem jogellenes, ha viszont valaki pénzt kap érte, akkor az már bűncselekmény. Márpedig szerinte a klinika internetes oldalán olvasható ajánlat szövegéből – ami már nem található meg a honlapon – arra lehet következtetni, hogy a felajánlásért anyagi ellenszolgáltatást kap a páciens, még ha beszámítás útján jut is hozzá a 200 ezer forinthoz. Mint mondta: a Btk. és az egészségügyi törvény szerint Magyarországon tilos anyagi ellenszolgáltatásért cserébe emberi testrészeket eladni vagy beszerezni. A szabály többek között a női ivarsejtre is vonatkozik. A Ciris klinika illetékese lapunk kérdésére úgy fogalmazott: állnak a rendőrségi nyomozás elé, mert megítélésük szerint semmilyen törvénysértést nem követtek el. Noha az interneten közzétett szöveg talán egyesek számára valóban félreérthető volt, a kedvezmény nem a petesejt-adományozásért járt, hanem a teljes, háromszori próbálkozást tartalmazó programban való részvételért – szögezte le. A kezdeményezéssel egyfajta szabályozott és anonimitást garantáló csatornát szerettek volna képezni a meddő párok, valamint a női társadalom erre érzékeny és segítségre kész tagjai között. Amíg a rendőrségi vizsgálat nem zárul le, nem folytatnak beavatkozásokat anonim módon adományozott petesejtekkel – tette hozzá. Az intézmény szerint piaci ellenlábasai próbálják meg a klinikát lejáratni, ezért kezdeményezett egy magánszemély rendőrségi eljárást is.
A Ciris klinika egyébként a Pharmavit cégcsoportról ismertté vált vállalkozó, Somody Imre érdekeltségébe tartozik. Jelenleg az egyik vezetője a Somody-vállalkozásokban rendre felbukkanó Matejka Zsuzsa, aki korábban Molnár Lajos és Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi miniszterek kabinetfőnöke, azelőtt pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója volt.
Megalakulása óta a meddőségi klinika már többször is magára vonta a figyelmet. Először akkor, amikor Somody Imre azt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy csökkentsék az államilag finanszírozott mesterséges megtermékenyítési próbálkozások számát. Elképzelései szerint a mostani öt lehetőség helyett csak kettőt kellene támogatnia az egészségbiztosítónak, a szükséges gyógyszerek 100 százalékos térítése mellett, ami most csak 70 százalékos. A javaslat szerint az állam ezenfelül csak a sikeres, szüléssel végződő beavatkozást térítené utólag. Somody akkor azt hangsúlyozta: a javaslat azt akarja megelőzni, hogy hatékonyság nélkül vigyék el az állami finanszírozást egyes cégek, miközben máshol ugyanazt az összeget eredményesebben tudnák használni. A javaslatnak szakmai körökben is negatív visszhangja volt – nem véletlenül. A legnagyobb konkurens, a Kaáli Intézet tulajdonosa, Kaáli Géza például a meddő betegek érdekeit sértő ötletnek titulálta az elképzelést, azt állítva, hogy az elsősorban a most már saját lombikintézettel – a Ciris klinikával – rendelkező vállalkozó számára lenne előnyös. A Ciris ugyanis nem részesül állami támogatásban, az egészségbiztosító által finanszírozott próbálkozások számának csökkentése pedig a cég malmára hajtaná a vizet.
Meglepő módon akkor a Ciris dolgozói is nyíltan szembeszálltak a tulajdonossal. Közzétettek egy levelet, amelyben az állt: nem értenek egyet Somody Imre javaslatával. Akkor is bekerült a hírekbe a klinika, amikor olyasvalakit neveztek ki orvos-igazgatónak, aki ellen okirat-hamisítás gyanúja miatt folyt eljárás. Sokan egyébként már azt is furcsának találták, hogy a Ciris klinika meglehetősen hamar megkapta a működéshez szükséges engedélyeket. Ezt egyesek Somody Imre, Horváth Ágnes és Matejka Zsuzsa kapcsolatával magyarázták. Érdekes egyébként, hogy ma már az egészségügyi tárca korábbi államtitkára, Baraczka Mariann is egy Somody-érdekeltségű cégnél, a Gyógyszerfutár Kft.-nél dolgozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.