Egyre rejtélyesebb IFUA-közbeszerzések

Szabó Anna
2010. 04. 17. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs érdemi válasz arra, hogy a kormányzati körökben számos alkalommal közbeszerzés nélkül munkákat elnyerő IFUA Horváth and Partners Kft.-t miért épp csak egy hajszállal a közbeszerzési értékhatár alatti összegért bízta meg az Autóbusz Rekonstrukciós Programiroda, amelynek megrendelése többek között az autóbuszgyártók együttműködésével kapcsolatos tanácsadásra vonatkozik. A Magyar Autóbuszgyártó Klaszter tegnapi megalakulásakor Fórián István, a programért felelős miniszterelnöki megbízott lapunk kérdésére elismerte: az IFUA 7,95 millió forintos megbízási díja valóban a közbeszerzési kötelezettség nyolcmilliós értékhatára alatt van, ám mint mondta, a közbeszerzést valószínűleg az idő szűke miatt nem folytathatták le. Hozzátette, a tanácsadó vállalatot nem ismerte korábban, a céget mások ajánlották figyelmébe, az IFUA munkájával azonban semmi probléma nem volt. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem lehetett összevonni a megrendelést egy hasonló tárgyú másik megbízásukkal, amelynek alanya szintén ez a tanácsadó cég volt, Fórián aláhúzta: a két szerződés tárgya csak részben fedi egymást. Lapunk március 22-e óta kéri a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumot (NFGM), hogy hozza nyilvánosságra a közpénzen megíratott IFUA-tanulmányt, erre azonban a mai napig nem került sor. Fórián szerint ennek az az oka, hogy egy kormány-előterjesztéshez használták fel az ominózus dokumentumot, de ígérte: lapunk később megismerheti a tanácsokat. Az NFGM alá tartozó Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél az IFUA közel húsz alkalommal nyert el megbízásokat a közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.