Mi lesz ebből? Disznóságos szakácskönyv jelent meg Izraelben

Minden írónak meg kell küzdenie a negatív kritikával, de mi van, ha maga Isten a haragos elégedetlenkedő? – teszi fel a kérdést a The New York Times az első disznóhúsos ételek elkészítését ajánló szakácskönyvről, amely Izraelben jelenik meg. 2025-re Skócia energiatermelésének „legalább 100 százaléka” zöldforrásból származik majd – jósolta a tartomány első minisztere a The Times tudósítása szerint.

Kovács N. László
2010. 09. 29. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (www.nytimes.com)

Minden írónak meg kell küzdenie a negatív kritikával, de mi van, ha maga Isten a haragos elégedetlenkedő? – teszi fel a kérdést a The New York Times az első disznóhúsos ételek elkészítését ajánló szakácskönyvről, amely Izraelben jelenik meg.

Dr. Eli Landau, A fehér könyv című mű szerzője nyolcvan mediterrán és kelet-európai recepten keresztül igyekszik bevezetni egy olyan populációt a sertéshús rejtelmeibe, amelynek nagy része valószínűleg még sosem kóstolta a tiltott terméket. A „fehér oldalas” a sertéshúsra használt eufemizmus, innen származik az ellentmondásos szakácskönyv címe.

Az 50-es években ugyanis a bibliai tiltás szellemében a zsidó állam is nemet mondott a sertéshúsra: tilos volt árulni, de még az állatokat tenyészteni is. A keresztény területeken azonban szabad volt a vásár, így a disznóhúst szeretők hozzájuthattak kedvelt eledelükhöz. Ma már minden egyes közösség maga döntheti el, engedélyezi-e a sertéshús árusítását, és azt is, szab-e ki büntetést a tiltott ételt tartó hentesekre.

A kevéssé kóser eledelnek mindig is volt piaca: a hitüket nem tartó zsidók, az arab keresztények és az utóbbi időben egyre nagyobb tömegben érkező bevándorlók. Sok kevéssé vallásos zsidó a többség törvénye iránti tiszteletből tartja magát távol a sertéstől, mások azonban egyszerűen nem tudják, milyen az íze, és hogyan kell elkészíteni. Dr. Landau őket kívánja megszólítani. „Az emberek nem szívesen főznek disznóhúst – magyarázza. – Szeretném elérni, hogy ez az étel gyakrabban megjelenjen az otthoni és az éttermi asztalokon. Ha sikerül, elértem a célom.”

A Haaretz ételkritikusa egy családi barátnak köszönhetően szerette meg a sertéshúst – a lodzi gettóban bujkáló fiúnak Landau édesanyja hordott ételt. A háború után a fiúból hentes lett, ő vitt először kolbászt a családnak köszönete jeléül. A disznóhús továbbra is kényes téma a zsidó államban, az elmúlt években többször előfordult, hogy ultraortodox szélsőségesek húsboltokat gyújtottak fel. Dr. Landau szerint azonban nincs mitől félni, ezek az emberek valószínűleg nem hallottak a szentségtörő dologról, mivel sem tévét nem néznek, sem híreket nem olvasnak, és egyébként sem érdekli őket, mi folyik a bűnös Tel-Avivban. „20 évvel ezelőtt még nem jelenhetett volna meg – vélekedik Landai a saját művéről, amelyből eddig körülbelül 1200 darabot adtak el. – 30 éven belül pedig eljutunk oda, hogy az emberek nem fogják érteni, mi volt vele a probléma.”

The Times (www.thetimes.co.uk)

2025-re Skócia energiatermelésének „legalább 100 százaléka” zöldforrásból származik majd – jósolta a tartomány első minisztere a The Times tudósítása szerint.

Alex Salmond szerint Skócia 2050-re komoly áramexportőrré válhat. Az ország zöldenergia-célkitűzését épp a múlt héten emelték meg: 2020-ra a korábban előirányzott 50 helyett az áram 80 százalékának kell környezetbarát forrásból származnia. „Skócia hihetetlenül gazdag természeti erőforrásokkal rendelkezik, hiszem, hogy tíz éven belül meg fogjuk haladni a most kitűzött célt” – beszélt Salmon az Alacsony szénkibocsátás konferencián, Edinburghben. „Skócia azonban nem elégszik meg ennyivel – folytatta. – Magabiztosan kijelenthetem: 2025-re legalább 100 százalékos zöldenergia-termelést fogunk megvalósítani, így hamarosan tiszta energiát exportálhatunk a határainkon kívülre.”

Az első miniszter célkitűzése igencsak ambiciózus: 2050-re, úgy számítja, országa energiaszükségleteinek a hétszeresét fogja megtermelni, így komoly tényezővé válhat az energiapiacon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.