The New York Times (www.nytimes.com)
Minden írónak meg kell küzdenie a negatív kritikával, de mi van, ha maga Isten a haragos elégedetlenkedő? – teszi fel a kérdést a The New York Times az első disznóhúsos ételek elkészítését ajánló szakácskönyvről, amely Izraelben jelenik meg.
Dr. Eli Landau, A fehér könyv című mű szerzője nyolcvan mediterrán és kelet-európai recepten keresztül igyekszik bevezetni egy olyan populációt a sertéshús rejtelmeibe, amelynek nagy része valószínűleg még sosem kóstolta a tiltott terméket. A „fehér oldalas” a sertéshúsra használt eufemizmus, innen származik az ellentmondásos szakácskönyv címe.
Az 50-es években ugyanis a bibliai tiltás szellemében a zsidó állam is nemet mondott a sertéshúsra: tilos volt árulni, de még az állatokat tenyészteni is. A keresztény területeken azonban szabad volt a vásár, így a disznóhúst szeretők hozzájuthattak kedvelt eledelükhöz. Ma már minden egyes közösség maga döntheti el, engedélyezi-e a sertéshús árusítását, és azt is, szab-e ki büntetést a tiltott ételt tartó hentesekre.
A kevéssé kóser eledelnek mindig is volt piaca: a hitüket nem tartó zsidók, az arab keresztények és az utóbbi időben egyre nagyobb tömegben érkező bevándorlók. Sok kevéssé vallásos zsidó a többség törvénye iránti tiszteletből tartja magát távol a sertéstől, mások azonban egyszerűen nem tudják, milyen az íze, és hogyan kell elkészíteni. Dr. Landau őket kívánja megszólítani. „Az emberek nem szívesen főznek disznóhúst – magyarázza. – Szeretném elérni, hogy ez az étel gyakrabban megjelenjen az otthoni és az éttermi asztalokon. Ha sikerül, elértem a célom.”
A Haaretz ételkritikusa egy családi barátnak köszönhetően szerette meg a sertéshúst – a lodzi gettóban bujkáló fiúnak Landau édesanyja hordott ételt. A háború után a fiúból hentes lett, ő vitt először kolbászt a családnak köszönete jeléül. A disznóhús továbbra is kényes téma a zsidó államban, az elmúlt években többször előfordult, hogy ultraortodox szélsőségesek húsboltokat gyújtottak fel. Dr. Landau szerint azonban nincs mitől félni, ezek az emberek valószínűleg nem hallottak a szentségtörő dologról, mivel sem tévét nem néznek, sem híreket nem olvasnak, és egyébként sem érdekli őket, mi folyik a bűnös Tel-Avivban. „20 évvel ezelőtt még nem jelenhetett volna meg – vélekedik Landai a saját művéről, amelyből eddig körülbelül 1200 darabot adtak el. – 30 éven belül pedig eljutunk oda, hogy az emberek nem fogják érteni, mi volt vele a probléma.”
The Times (www.thetimes.co.uk)
2025-re Skócia energiatermelésének „legalább 100 százaléka” zöldforrásból származik majd – jósolta a tartomány első minisztere a The Times tudósítása szerint.
Alex Salmond szerint Skócia 2050-re komoly áramexportőrré válhat. Az ország zöldenergia-célkitűzését épp a múlt héten emelték meg: 2020-ra a korábban előirányzott 50 helyett az áram 80 százalékának kell környezetbarát forrásból származnia. „Skócia hihetetlenül gazdag természeti erőforrásokkal rendelkezik, hiszem, hogy tíz éven belül meg fogjuk haladni a most kitűzött célt” – beszélt Salmon az Alacsony szénkibocsátás konferencián, Edinburghben. „Skócia azonban nem elégszik meg ennyivel – folytatta. – Magabiztosan kijelenthetem: 2025-re legalább 100 százalékos zöldenergia-termelést fogunk megvalósítani, így hamarosan tiszta energiát exportálhatunk a határainkon kívülre.”
Az első miniszter célkitűzése igencsak ambiciózus: 2050-re, úgy számítja, országa energiaszükségleteinek a hétszeresét fogja megtermelni, így komoly tényezővé válhat az energiapiacon.

KRESZ-teszt: Ön tudja, ki halad át először a kereszteződésben?