Erősödik a forint

Péntek reggel javuló nemzetközi befektetői környezetben erősödött a forint: az eurót 266,24 forinton jegyezték péntek délelőtt tíz órakor a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 267,47 forint után.

MNO
2011. 05. 20. 8:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dollár jegyzése 185,70 forint 1,4345 dolláros eurójegyzés mellett, szemben a csütörtök délutáni 187,20 forintos és 1,4270 dolláros jegyzésekkel. A svájci frankot 211,48 forinton jegyzik 211,91 forint után, száz japán jent pedig 227,64 forinton 228,56 forint után.

A javuló nemzetközi befektetői kockázatvállalás tükrében pénteken az euró enyhe erősödésére, ezzel párhuzamosan a forint árfolyamának javulására lehet számítani. A forinttal szembeni javuló befektetői bizalmat az ÁKK csütörtöki államkötvény-aukciójának kedvező piaci fogadtatása is alátámasztja, a magas jegyzési keresletre megemelt értékesítés a másodpiacinál alacsonyabban alakult aukciós hozamaival.

Az euró erősödését a dollár gyengülése is segíti. A dollárt néhány gyenge amerikai makrogazdasági adat terhelte meg a csütörtöki kereskedési napon. Az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számában bekövetkezett múlt heti csökkenés pozitív hatását bőven ellentételezte az atlanti-parti államok ipari termelésének csökkenése és a használtlakás-eladások visszaesése. Csütörtökön a Fed egy újabb utalást tett laza, gazdaságösztönző célú monetáris politikájának fenntartására még belátható időn belül, ami dollárgyengítő és euróerősítő hatással van a nemzetközi devizapiacokon.

Az euró további erősödése mellett szól a dollárral szemben élvezett kamatprémiumának köszönhetően dollárban jelentkező befektetői kereslet, amit az euróövezeti inflációs aggodalmak miatt várhatóan újabb EKB-kamatemelés is tetézhet a közeljövőben. Tartalékolási célú kereslet is tapasztalható jegybankok részéről a nemzetközi devizapiacokon, ami szintén az eurót erősítő tényező. Az euró erősödését ugyanakkor a görög adósság átütemezésének lehetősége miatt az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben támasztott piaci kételyek korlátozzák.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.