Medvegyev: Változtatni kell + Képek

A modernizáció Oroszország számára nélkülözhetetlen, ez egy folyamat az új minőség elérése érdekében; dolgozni kell, mert változtatni kell az ország életén – mondta Dmitrij Medvegyev orosz államfő szerdán. Medvegyev három éve elnök, s ez volt eddigi legnagyobb sajtóértekezlete.

MNO
2011. 05. 18. 12:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy mosolygós elnök állt ki a mintegy 800 akkreditált orosz és külföldi újságíró elé, egyedül vezette a sajtóértekezletet a modernizációs törekvések emblémájának számító Szkolkovo tudományvárosban.
Az alig 46 éves államfő újra kitért a fő kérdés elől, hogy vajon legalább a maga számára eldöntötte-e, szeretne-e indulni a tavaszi elnökválasztáson. „A politikai élet nem show, hanem nehéz munka, meghatározott technológiákkal, amelyeket be kell tartani, és a döntéseket akkor kell közétenni, amikor erre megérett minden feltétel” – mondta, de hozzátette: a bejelentésre már nem kell sokáig várni.


Hangsúlyozta: Putyinnal a kulcskérdésekről egyformán gondolkodnak, értékrendjük közel áll egymáshoz, de a részletekben nem mindig értenek egyet. Példaként a modernizálást hozta fel, amelyet Putyin lassabb, fokozatos folyamatnak tart, míg szerinte Oroszország képes és kész a modernizáció felgyorsítására. Mindketten arra törekszenek azonban, hogy az ország korszerűvé és hatékonnyá legyen, hogy az emberek jól éljenek – mondta.

Oroszország és a NATO kapcsolatáról szólva kijelentette: meg kell állapodni a rakétavédelem kérdésében, különben „minden rossz forgatókönyv szerint alakul majd”. Azt mondta, tudomásul veszi ugyan, amikor azt mondják, hogy a rakétapajzs nem Oroszország ellen irányul, de másnak nincsenek olyan lehetőségei, mint Oroszországnak, nincs miért ilyen mértékben felkészülni ellenük.


Kijelentette: Moszkva fenntartja magának a jogot, hogy felmondja a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új START-III. szerződést, ha az Egyesült Államok erőlteti a rakétapajzs európai elemeinek fejlesztését. „Erre szeretném felhívni NATO-beli partnereink figyelmét. Készek vagyunk az együttműködésre, de reméljük, garanciákat kapunk arra, hogy ezek a potenciálok nem ellenünk irányulnak”.

Kérdésre elmondta: Oroszország nem támogatja az ENSZ BT Szíriára vonatkozó esetleges határozatát, amennyiben az a líbiai határozatokhoz hasonló lesz, mert megmutatkozott, hogy az ilyen határozatokkal lehetséges a manipuláció. A sajtóértekezleten azonban az előtérben belpolitikai kérdések álltak.

Arra a felvetésre, hogy nincs-e itt az ideje visszaállítani a kormányzók és a felsőházi tagok választását az eddigi kinevezés helyett, Medvegyev azt mondta: a mai véleménye az, hogy még nem szabad visszaállítani a választhatóságot, mert a mai módszerrel hatékonyabban irányítható az ország, de néhány év múlva nyilván sor kerül erre.


Fotók: Reuters


Kijelentette: meggyőződése, hogy elnökként „nem szakad el a Földtől”, jól látja a körülötte lévő valóságot, és ebben egyebek mellett sokat segít az internet, az emberekkel való érintkezés a világhálón és a minőségi újságírás.

Arra a kérdésre, hogy Mihail Hodorkovszkijnak, a Yukos kőolaj-ipari konszern bebörtönzött volt főrészvényesének szabadon engedése mennyiben veszélyes a társadalomra, Medvegyev annyit mondott: „semennyiben”.

Az elnök megrendülten szólt arról, hogy még mindig nincs megoldva minden háborús veterán lakásügye, mert az állam és a hivatalnokok nem törődtek ezzel. Szó esett a tervezett moszkvai parkolási díjakról, az autók műszaki vizsgájával kapcsolatos rendszer változásáról, a mezőgazdaság és a közlekedés problémáiról, és még számos hétköznapi kérdésről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.