Szélesíteni kell hazánk és Kína együttműködésének kereteit

A magyar–kínai, illetve pártközi kapcsolatokat érintő kérdésekről tárgyalt Pekingben Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere.

MNO
2011. 05. 09. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kósa gyümölcsözőnek értékelte egyórás találkozóját Csen Feng-hsziannal (Chen Fengxian), a Kínai Kommunista Párt (KKP) külügyi hivatalának alelnökével, s az MTI-nek elmondta, a beszélgetés során szóba került, hogy a hagyományos pártstruktúra és pártértelmezés Magyarországon és részben az Európai Unióban is átalakulóban van: így állhat elő például Magyarországon olyan belpolitikai helyzet, amelyben a Fideszt baloldalisággal „vádolják” meg.

A Fidesz ügyvezető alelnöke tájékoztatott arról is, hogy Fidesz-pártelnöki látogatás van szerveződőben. A kormány fontos, meghirdetett célja, hogy a Kína és az Európai Unió közötti kereskedelmi, tudományos, gazdasági együttműködésben Magyarország mint Európa keleti kapuja szerepet vállaljon, s ebben Debrecennek fontos szerep juthat – vélte a polgármester, aki kínai partnerével egyetértett abban, hogy a két ország közötti együttműködésnek szélesebb kereteket kell biztosítani. Ezzel kapcsolatban elhangzott az is: Magyarország szívesen venné, ha kínai diákok nagyobb számban vennének részt a magyar felsőoktatásban.

Kósa Lajos és delegációja Pekingben felkereste a kínai hagyományos orvoslás akadémiáját is, ahol a lehetséges együttműködés területeit és formáit vették számba. Ugyancsak tárgyaltak és üzletemberekkel találkoztak a CCPIT nemzetközi kereskedelemfejlesztést elősegítő tanács szervezésében. A hétfői eseményen olyan kínai cégek voltak jelen, amelyek például a falusi turizmussal kapcsolatos beruházások iránt érdeklődtek, repülőtér-fejlesztésben rendelkeznek tapasztalattal, a kínai hagyományos gyógyászat magyarországi meghonosításának lehetőségeit kutatják, vagy például járműgyártásban, elektromos autó fejlesztésében vennének részt.

Kósa Lajos, aki kedden Csungkingban (Chongqing), majd Sanghajban folytatja kínai látogatását, Csungkingban várhatóan megállapodik abban, hogy a Debreceni Egyetemen létrehoznak egy Konfuciusz Intézetet. A városvezetés azt is szeretné, hogy a középiskolákban mielőbb megkezdődjön a kínai nyelv oktatása. Orbán Viktor pártelnök 2009. decemberi pekingi látogatása alkalmával létesített hivatalos pártközi kapcsolatot az akkor ellenzékben lévő Fidesz és a Kínai Kommunista Párt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.