Teljesen megújul a parkettagyártás

A következő három évben közel kétmilliárd forintot költenek a Bakonyerdő Zrt. Zalahalápi Parkettagyárának fejlesztésére, így a teljes technológia megújítására – mondta a parkettagyár igazgatója.

MNO
2011. 05. 19. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várkonyi Gábor tájékoztatása szerint az ország második legnagyobb parkettagyárában évente átlagosan 600 ezer négyzetméter háromrétegű szalagparkettát gyártanak, a fejlesztést az idén három új szárítókamra megépítésével már elkezdték. A parkettagyártás teljes megújítását célzó beruházás első üteme nyolcvanmillió forintba került, ezt követi még ebben az évben egy hétszáz négyzetméteres felületkezelő csarnok építése.

A Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. tulajdonában lévő gyár három év alatt az ország legmodernebb parkettaüzeme lesz, a fejlesztés utolsó ütemében a préselési technológiát cserélik le mintegy egymilliárd forintos költséggel. A régi és az új technológiák párhuzamosan működnek, s ezzel a termelés és a beruházás folyamatos lesz. A gyártás megújításával és az új technológiák bevezetésével 1,3 millió négyzetméterre növelik a termelési kapacitást, s a fejlesztések a minőség javítása mellett a választék bővítését is szolgálják.

A belföldi értékesítésben piacvezető zalahalápi parkettagyárat három éve igazgató Várkonyi Gábor szerint a magyar építőipar visszaesésével és az új építésű lakások csökkenésével együtt drasztikusan visszaesett a szalagparketta iránti kereslet, a mélypontot a 2009-es év jelentette. A harmincöt éve működő parkettagyár a termelést a kereslethez igazította, nem raktároznak árut. A fellendülés már megkezdődött, hiszen a termelés a 2009-es 320 ezer négyzetméterről az idei évi tervek szerint 600-630 ezer négyzetméterre nő, s a gyár ismét teljes üzemben működik, 170 fővel.

A Zalahalápon gyártott parketta 80 százalékát a világ 19 országába exportálják, legnagyobb partnereik – a korábbi Németország helyett – Ukrajna, Lengyelország, Litvánia, Olaszország és Ausztria. Kiemelte: a technológiához igazított létszámmal jelenleg egy műszakra vetítve többet termelnek, mint 270 fővel még 2008-ban. Várkonyi Gábor elmondta azt is, hogy 2011-ben hosszú idő után újra nyereséget termel a sokáig veszteséges parkettagyár: az árbevétel 2009-ben 1,8 milliárdról 2010-ben 2,3 milliárd forintra nőtt, míg az idén a tervek szerint 2,6 milliárd forintra emelkedik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.