Tortával ünnepeltek a miniszterek az ülés szünetében

Az Európai Unió kohéziós politikáért felelős miniszterei a pénteki informális ülés szünetében tortával ünnepelték a közösségi politika 25. évfordulóját Gödöllőn. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/785314" target="_blank">• Ez az utolsó alkalom az elképzelések megvitatására</a></strong>

MNO
2011. 05. 20. 12:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egységes Európai Okmány 1986-ban fektette le a kohéziós politika alapjait, amelynek eredeti célja az volt, hogy ellensúlyozza az egységes piac által a déli országokra és egyéb hátrányos helyzetű régiókra nehezedő terheket. Most a regionális, kohéziós politika az Európai Unió harmonikus gazdasági fejlődésének elősegítésére és a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatására szolgál.

A kohéziós politika az Európai Unió költségvetésének több mint 35 százalékát teszi ki. Magyarország a 2007–2013 közötti időszakban a kohéziós politika keretében 25,3 milliárd euró közösségi forrásra jogosult, míg hozzájárulása 4,4 milliárd eurót tesz ki. A kohéziós politika összköltségvetése 2007–2013-ra 347,4 milliárd euró.

A tanácskozás szünetében Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az MTI-nek elmondta, hogy a délelőtti ülésen megvitatták az eddigi kohéziós politikai rendszer változtatásának lehetőségeit. Hangsúlyozta: ebben elsődleges kérdés, hogyan lehet hatékonnyá tenni a rendszert az adminisztratív terhek növelése nélkül. A 2014-ben kezdődő ciklusban lényegesen szigorúbb, ellenőrzöttebb és hatékonyabb lesz a fejlesztési rendszer, melynek egyértelműen igazodnia kell az EU 2020 dokumentumhoz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.