Újra európai kupagyőzelmet ünnepelhet a magyar sport

23-23-as döntetlent hozott a női kézilabda KEK-döntő visszavágója, így összesítésben – az első összecsapás 34-29-es ferencvárosi sikerét is beleszámítva – az FTC-Rail Cargo Hungaria gárdája <a href="http://mno.hu/portal/784148" target="_blank"><strong>nyerte </strong></a>a kupát, a döntőben legyőzve a spanyol CB Mar Alicante együttesét.

Wunderli László
2011. 05. 15. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellenséges hangulat várta a hazai pályán a sorozat döntőjét győzelemmel kezdő Ferencváros női kézilabdacsapatát Alicantéban. A spanyolok több szempontból is a sportszerűtlenség határait súrolva próbáltak keresztbe tenni a magyar csapatnak. Az elmúlt egy héten folyamatosan arra helyezték a hangsúlyt kommunikációjukban, hogy a Magyarországon rendezett első mérkőzésen a Fradi csak a bírók segítségével volt képes legyőzni őket, ezáltal nyomást gyakorolva az EHF-re – a nemzetközi kézilabda-szövetségre –, illetve a második mérkőzés bírópárosára, egyfajta bírói kompenzációt, segítséget várva a visszavágóra. Továbbá az első összecsapásra – ígéretük ellenére – nem hozták magukkal a ferencvárosi szurkolókat megillető körülbelül 200 vendégjegyet a kinti mérkőzésre, sőt azt is kikötötték, hogy a belépőjegyeket csak Alicantéban, egy nappal a mérkőzés előtt lehet megvásárolni. A magyar csapat vezetői azonban az EHF-hez fordultak és sikerült elérniük, hogy a mérkőzés napján is lehessen tiketteket venni az összecsapásra. Sőt, a klub honlapján megjelent közlemény kitért arra is, hogy a spanyol ellenfél ilyen előzmények után talán a magyar szurkolók provokációjától sem retten majd el.

De nem csak ezek a kellemetlenségek érték a ferencvárosi női kézilabdázókat és a szurkolókat, ugyanis a hét közepén a csapat vezetői nyilvánosságra hozták, hogy hiába a fantasztikus menetelés a KEK-sorozatban, hiába a televíziós közvetítések, tulajdonképpen bevétel csak a jegyek értékesítéséből származik, így az egész sorozat 15-20 millió forintot emészt fel. Ráadásul az FTC elvesztette a magyar bajnokság elődöntőjét, ezáltal jövőre sem indulhat a legrangosabb és legtöbb pénzt hozó európai kupasorozatban, a Bajnokok Ligájában.

Mindezen problémák ellenére – a játékosok egybehangzó véleménye szerint – győzni ment a Fradi Spanyolországba – mondta a csapat trénere, Elek Gábor. „Ez a 34-29-es előny bár nem túlzottan nagy, de arra jó lehet, hogy nyugodtan kezdjük a mérkőzést. Innen azért csalódás lenne elbukni” – tette hozzá a sikeredző, aki kiemelte, hogy az első összecsapáson a Ferencváros ereje abban mutatkozott meg, hogy képes volt csapatként küzdeni, és mindig akadt egy-egy játékos, aki átlendítette a gárdát a holtponton.

Döcögő szekér, majd beinduló gépezet

Az alicantei második mérkőzés első félidejére rányomta a bélyegét a felfokozott hangulat, viszont a célját nem érte el, hiszen a kirendelt bírópáros pártatlanul, jól végezte dolgát, ellenben mindkét csapat játékát rengeteg hiba jellemezte. Hullámzó teljesítményt nyújtott mindkét brigád, a két kapus kivételével alig akadt értékelhető teljesítmény, mondhatni igazi döntő jelleget öltött az összecsapás. Aztán a félidő közepén időt kért Elek Gábor, aminek meg is lett az eredménye; a magára találó Szucsánszki vezérletével a Ferencváros átvette a vezetést és egygólos előnnyel vonulhatott a szünetre.

A második félidőben a Ferencváros átvette az irányítást, főként ragyogó védekezésének és a támadásban feljavuló Tomorinak és Kovacsicznak köszönhetően. A spanyol gárdán érezni lehetett, hogy mentálisan nem bírja el a terhet, és amikor összesítésben a zöld-fehérek már kilenc góllal vezettek, az Alicante játékosain látszott, hogy feladták a párharcot. A végére sikerült döntetlenre menteniük az eredményt – köszönhetően annak is, hogy Elek Gábor cserejátékosainak is lehetőséget adott a meccs utolsó perceiben –, de ez sem volt elég ahhoz, hogy elrontsák a Fradi-játékosok örömét, akik az évek óta vergődő magyar női kézilabdázásnak talán egy nagy lökést adtak sikerükkel.

Nem ez a mérkőzés volt a legnehezebb a Fradi számára a sorozatban – emlékezzünk csak a korábbi két év BL-győztesének, a Viborgnak a legyőzésére vagy a francia kirakatcsapat, a Metz búcsúztatására –, mindenestre ezen a napon értek fel a csúcsra és ünnepelhettek 1978 és 2006 után újra európai kupagyőzelmet lelkes és fanatikus közönségükkel, akik erre a mérkőzésre is nagy számban kísérték el kedvenceiket.

(MTI, ftc.hu, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.