Veszélyben a tiszaburai közintézmények áramellátása

Veszélybe került a közintézmények áramellátása Tiszaburán; bár az áramszolgáltató átmeneti egyezséget kötött az önkormányzattal, adósságrendezési eljárást kezdeményezett a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településsel szemben – tájékoztatta a polgármester pénteken az MTI-t.

MNO
2011. 05. 06. 20:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Farkas László (Fiatal Romák Országos Szövetsége) elmondta: a szolgáltatóval szemben már csaknem 20 millió forintos tartozást halmoztak fel a helyi közintézmények, ezért azokat a napokban a cég szakemberei elkezdték kikapcsolni az ellátásból. „Az akció húsznál több fogyasztási helyet és a közvilágítást is érintette volna, megbénítva ezzel a település teljes működését. Ezért azonnal cselekednünk kellett” – fogalmazott a vezető, akinek a közlése szerint mintegy félmillió forint befizetése fejében haladékot kaptak a hátralék törlesztésére.

A kompromisszumos megállapodás részeként a legfontosabb közintézmények – köztük az iskola és az orvosi rendelő – zavartalan áramellátása egyelőre biztosított. Két gazdasági épületben, egy régi könyvtárban, valamint a közigazgatásilag Tiszaburához tartozó Pusztataskony faluházában azonban jelenleg sincs áram – tette hozzá. A polgármester szólt arról is, hogy az áramszolgáltató a közelmúltban adósságrendezési eljárást kezdeményezett a község önkormányzatával szemben. Ennek keretében várhatóan a jövő héten jelöl ki pénzügyi gondnokot a településre a bíróság. Ezt követően pedig válságköltségvetést készítenek, és újra tárgyalnak majd beszállítóikkal is.

Farkas a közelmúltban még arról tájékoztatta az MTI-t, hogy bár gázszolgáltatás továbbra sincs Tiszabura közintézményeiben, a tavasz beköszöntével újra birtokba vehették hónapokon át üresen álló iskolájukat a diákok. A visszaköltözés bő két hetet vett igénybe. A gondos előkészítésnek köszönhetően számottevő problémára nem derült fény a telet fűtetlenül „átvészelő” iskolaépületben – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy mindössze némi salétromosodás mutatkozik itt-ott a falakon.

Az éves szinten nettó 400 millió forintból gazdálkodó Tiszabura 150 millió forintot megközelítő összegű kifizetetlen számlát halmozott fel a közüzemi szolgáltatókkal, illetve beszállítóival szemben. Ebből 20 millió forint körüli a konyha adóssága, és további 15-15 millió forinttal tartoznak az önkormányzati intézmények a gáz- és az áramszolgáltatónak. A gázszolgáltató már 2010. december közepén kikapcsolta a gázt az intézményekben.

A polgármester korábban arról is beszámolt, hogy a helyi közétkeztetést gázszolgáltatás hiányában továbbra sem tudják újraindítani, így az étkezést családon belül kell megoldaniuk az érintetteknek. A tanév viszont reményeik szerint Tiszaburán sem lesz hosszabb a megszokottnál. Bár az oktatási intézmény kiürítése és a tanítás ideiglenes helyszíneken történt megszervezése miatt januárban majdnem három héttel meghosszabbították a téli szünetet, az ily módon kiesett 12 tanítási napot szerdánként délutáni órák beiktatásával pótolják.

Farkas közölte: az önhibájukon kívül ellehetetlenült önkormányzatok megsegítésére szánt állami keretből Tiszabura 160 millió forint támogatást remél a település pénzügyi helyzetének rendezésére. Ám ebből a forrásból még a pályázat kedvező elbírálása esetén is a legkorábban júniusban várható pénz, így addig a jelenlegi, rendkívül bizonytalan és nehéz körülmények között kell működniük.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.