Jöhet az előkelőbb kalap, hármat hintettünk San Marinónak + Videók

Ahogy az kötelező volt, simán verte idegenben a magyar labdarúgó-válogatott San Marinót a 2012-es Eb selejtezőinek E csoportjában. A győzelem azt is jelenti, hogy megszilárdult 3. helyünk a sorozatban, és esély kínálkozik arra, hogy előkelőbb helyről várjuk a 2014-es vb-kvalifikációs sorozat sorsolását.

2011. 06. 07. 20:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egervári Sándor, „kihasználva” a védekező középpályás Vadócz Krisztián vádlisérülését, átalakította a Luxemburg ellen pénteken szenvedve (1-0) nyerő csapatot, a 4-2-3-1-es szerkezetet 4-1-3-2-re cserélte, így a felkészítő meccs második félidejéhez hasonló tizenegy futott ki a San Marinó-i gyepre Király – Vanczák, Lipták, Juhász, Laczkó – Elek – Koman, Hajnal, Dzsudzsák – Németh, Szabics összeállításban.

A legvalószínűbb eredmény – a játék kedvéért – a kétgólos s magyar győzelem volt, ennek két oka közül az első, hogy az őszi 8-0-s Eb-selejtező óta „megsérült” hat gólunk (Szalai, Gera és Rudolf), a második pedig, hogy Finnország pénteken 1-0-ra nyert ezen a pályán, az Egervári-legénység pedig ugyanennyi góllal volt jobb ősszel a finneknél (2-1). Attól nem igazán félhettünk, hogy San Marino majd betalál ellenünk, emberemlékezet óta gólt sem lőttek a kékek, pláne nem az ellenünk lejátszott, eddigi három mérkőzésükön (mi bezzeg 16-ot is). A rend kedvéért: San Marino a világranglista utolsó helyén, mi az 52.-en vártuk a meccset, aminek megnyerése azzal is kecsegtetett, hogy a vb-csoportsorsolásnál egy előkelőbb kalapba (a 3.-ba) kerülünk – ez azt jelenti, hogy egy papíron erősebb ellenfél helyett egy gyengébb kerül a 2014-es vb kvalifikációs seregébe.

Hogy nem egy igazi sportközösség a vendéglátó ország, már a himnuszoknál kiderült; a mi dallamunkat csak félig sikerült elővezetni, ám a szép számban kiérkező magyar szurkolósereg a „balsorstól” tovább énekelte, s mivel a rendezők nem értették, mi történik, beadták a hazaiak nemzeti énekét – nem illett egymásra a két muzsika…

Mint Luxemburgban

Himnuszok ide vagy oda, a „víg esztendő” úgy tűnt, hamar ránk köszönt majd. A játék kezdete után 15 másodperccel Koman már gólpasszt érően tette középre a labdát, de a Cesenában védő Simoncini ügyesen tépte ki a támadás méregfogát. Öt percnek el kellett telnie a következő helyzetig, de Szabics későn hitte el, hogy a védő képes elé szerencsétlenkedni a játékszert, így a Sturm Graz csatára „fölétúrta”. Még mindig nem telt el 10 perc, Németh is villant, előrevetődve fejelt védőjére egy beadást, a lepattanót azonnal megtámadva viszont a kapufát trafálta telibe. Két perccel később Laczkó húzódott előre, de a teljes San Marinó-i védelmet megkerülő beívelésére Koman Vladimir sajnos ügyetlenül érkezett. Még mindig csak a 14. perc: Dzsudzsák begurított egy szabadrúgást a védők közé, amit Szabics pöccintett tovább, de a végül kapuba csorgó labdát visszaintette Radovanovic bíró, mert szerinte les volt…

Mivel nem rúgtuk meg a vezető gólt, egyre idegesebbé vált a futballunk, Juhász Roland össze is hozott egy sárgát Andy Selva buktatásáért. A 19. percben Szabics hitte, hogy megint lesen van, így ahelyett, hogy gólt lőtt volna, letette a labdát a hazai kapus elé, nagy kár volt. 21. perc: Juhász emlékeztette a kékeket arra, milyen ollózós gólt lőtt nekik Gera annak idején, de a hálóőr is emlékezett arra a mozdulatra. Azonnal Németh Krisztián is kihagyott egy ziccert, ami után Dzsudzsák Balázs az üres kapu előtt kimellelte a labdát – érthetetlen. Csapatunkból a támadások hatástalansága ellenére Szabicsot kellett dicsérni, rengeteg labdát szerzett és osztott vissza a középpályásoknak. San Marinó-i oldalról mindössze egyszer került a kapunk elé a labda, Matte Vitaioli gyenge fejesét azonban magához ölelte Király Gábor. A félidő hajrájában érett góllá a fojtogató magyar fölény: egy Hajnal–Németh–Szabics akció után szöglethez jutottunk, amit Dzsudzsák emelt rá a hosszún várakozó Lipták lábára, a Videoton erőssége pedig nem hibázott (0-1).



A lefújásig érdemleges dolog nem történt már, így belekukkantva a svéd–finn szintén E csoportos meccsben konstatálhattuk: Ibrahimovicék nem kívánják nekünk átadni a második helyet (4-0 a 63. percben).

A szünetben nem cseréltünk, így lendületünk sem tört meg, és csakúgy mint Luxemburgban, most is góllal nyitottuk a második félidőt: Dzsudzsák Balázsé volt megint a gólpassz, és Szabicsé a gól (fejjel, 0-2).



Nem sokkal később Németh megtaposta a hazai kapust, akit súlyosnak tűnő kézsérülése ellenére nem cserélt le Mazza kapitány – mi viszont nem tudtunk élni a tálcán kínált lehetőséggel, noha Szabics Imre olykor gyönyörű trükköket csempészett játékába. (Közben véget ért a svédek meccse, hozzátettek még egyet – 5-0.)

Bebiztosítva

A hajrára érve Király jó kirúgása megtalálta Dzsudzsákot, aki szétlőtte Simoncini hálóját a rövid saroknál, sajnos csak kívülről… Ami neki nem sikerült, a bátor Koman Vladimirnak igen: a 83. percben 30-ról rásuhintotta a vizes labdát, ami egy védőn átcsúszva utat talált a kapuba – három a magyar igazság!



Győzelmével Magyarország megszilárdította harmadik helyét az Eb-selejtezők E csoportjában (12 pont – Hollandiának 18, Svédországnak 15, Finnországnak és Moldovának 6-6, San Marinónak 0). Folytatás szeptembertől, Svédországot fogadjuk, Moldovába utazunk, végül a finnek jönnek hozzánk. 9 pont kell, s talán meglesz a második hely, ami Eb-szereplést vagy pótselejtezőt ér.

SAN MARINO–MAGYARORSZÁG 0–3 (0–1)
2011. június 7. 20.30, San Marino, 1000 néző.
Vezette: Radovanovic – Radulovic, Devic.
Gól: Lipták (40. perc, 0-1), Szabics (48., 0-2), Koman (83., 0-3).
Sárga lap: Juhász (17.), Cervellini (28.), Vanczák (65.), Della Valle (74.), Beretti (75.).
SAN MARINO: Simoncini – Vitaioli, Vannucci, Cervellini, Benedettini – Della Valle, M. Vitaioli (A. Della Valle, 46.), Bollini (Bacciocchi, 80.), Marani (Beretti, 64.) – Mazza, Selva. Szövetségi kapitány: Giampaolo Mazza.
MAGYARORSZÁG: Király – Vanczák, Lipták (Pintér, 87.), Juhász, Laczkó – Elek – Koman, Hajnal (Czvitkovics, 71.), Dzsudzsák – Németh, Szabics (Koltai, 84.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.