A válság miatt kevesebben halnak meg az utakon?

A 2008-ban kitört gazdasági válság miatt nőtt az öngyilkosságok, de csökkent a közúti halálozások száma Európában kutatók szerint.

MNO
2011. 07. 07. 20:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakemberek tíz ország – Magyarország, Ausztria, Finnország, Görögország, Írország, Hollandia, Nagy-Britannia, Csehország, Litvánia és Románia – lakosságának 65 évnél fiatalabb rétegeit vizsgálták. A Cambridge-i Egyetem David Stuckler vezette csoportja a Lancet című tudományos folyóiratban közölte eredményeit.

Az öngyilkossági ráta a 2007-es adatokhoz képest 2008-ban kezdett felfelé kúszni, 1 százalékkal lett magasabb az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országokban. A régebbi tagállamokban 7 százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma a gazdasági válság kirobbanásával. A tendencia 2009-ben súlyosbodott, 5 százalékkal nőtt a ráta, egyedül Ausztriában csökkent. Nagy-Britanniában 2007-ben még százezer lakosra 6,14 öngyilkosság jutott, 2008-ban már 6,75. Ez tízszázalékos növekedés, amely 2008–2009-ben stabilizálódott. A legerősebben – 17, illetve 13 százalékkal – Görögországban és Írországban nőtt az öngyilkosságok száma.

Az adatok azonban nem véglegesek – hívták fel a figyelmet a kutatók, akik szerint több szempontot is figyelembe kell venni ilyen társadalmi folyamatokat elemezve. A munkanélküliség növekedésével és az autóhasználat visszaszorulásával viszont csökkent a közúti halálozások száma, különösen az „új” tagállamokban. Ennek következtében visszaszorult a donorszervek száma is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.