178 évesen is igazi „lepedőakrobata”

Százhetvennyolc évesnek becsülik a világ legöregebb állatát, egy teknőst.

MNO
2011. 08. 04. 11:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A neve Jonathan. „Korelemzésében” sokat segített egy fénykép, amely 1900 körül készült, és amelyen természetesen a teknős is jól látszik. Az állat az Atlanti-óceán déli részén fekvő Szent Ilona-szigetén éldegélt akkor is, és a fotózáskor 70 esztendős lehetett. A teknősmatuzsálem élemedett kora ellenére meglehetősen energikus, egyértelműen szeret szerepelni. Az „ágyban” is legény a talpán: rendszeresen párzik a környezetében élő három nőstényteknőccel, Emmával, Fredrickával és Myrtle-lel. Jonathan gazdája a sziget kormányzata, azaz az állat állami tulajdon. Lakhelye a kormányzó rezidenciájának hatalmas kertjében van, külön neki alakítottak ki egy jókora részt. Hogy ne búsítsa magány, öt teknőc lakótársa is van, a három „grácia” mellett két hím: David és Speedy.

Jonathan amúgy nem bennszülött, mivel 1882-ben érkezett a Nagy-Britanniához tartozó Szent Ilonára a Seychelle-szigetekről három társával együtt, amelyek már kimúltak. Becslések szerint legalább ötvenéves volt, amikor áttelepítették. Élete során nyolc uralkodó követte egymást a brit trónon, miniszterelnökből pedig ötven a kormány élén – jegyezte meg a The Daily Telegrah című brit lap.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.