3000 euró a gyerekgyilkosnak az „embertelen” kihallgatók miatt

Élénk felháborodást váltott ki Németországban a frankfurti tartományi bíróság csütörtöki határozata, amellyel egy hidegvérű gyermekgyilkosnak 3000 eurós kártérítést ítélt meg.

MNO
2011. 08. 04. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ítélet indoklásakor a bíró a gyilkos, a 36 éves Magnus Gafgen emberi méltóságára, illetve annak védelmére hivatkozott. Az egykori jogászhallgató – aki egy 11 éves diákot gyilkolt meg – még évekkel ezelőtt emelt vádat amiatt, hogy az első kihallgatás során a rendőrök kínzással fenyegették meg őt.

Magnus Gafgen 2002. szeptember 27-én rabolta el az egyik frankfurti iskolából hazafelé tartó, 11 éves Jakob von Metzlert. Röviddel később áldozatát megfojtotta, majd a holttestet egy tóban tüntette el. A gyerek már halott volt, amikor gyilkosa a szülőktől egymillió eurós váltságdíjat követelt. A szülők fizettek, a rendőrség azonban a pénz átvételekor megfigyelte Gafgent, és nem sokkal később letartóztatta őt.

A kihallgatás során – amikor még az áldozat haláláról csak a gyilkos tudott – a frankfurti rendőrség helyettes vezetője a gyermek megmentésének reményében Gafgent fájdalmat okozó kínzással fenyegette meg. A tettes megijedt, beismerte a gyilkosságot, és a hatóságok megtalálták a holttestet. Gafgent életfogytiglani börtönre ítélték, majd a gyilkos és ügyvédje a kínzással való fenyegetés miatt előbb a német alkotmánybírósághoz, majd az emberi jogok európai bíróságához fordult. A német bírói testület ezt elutasította, a strasbourgi bíróság azonban másodfokon a kínzással való fenyegetést „embertelennek” minősítette, és a német hatóságokat az ügy újratárgyalására szólította fel. Így került végül Gafgen panasza 2011 márciusában a frankfurti tartományi bíróság elé. A gyilkos 10 ezer eurós „fájdalomdíjat”, továbbá külön kártérítést követelt. A bíróság csütörtökön végül 3000 euró kártérítést ítélt meg számára.

Az ítélet kapcsán még német jogászkörökben is többen a jogállamiság megcsúfolásáról beszéltek, és úgy vélekedtek, hogy a hivatalos elnevezés szerinti kártérítés – valójában fájdalomdíj – az áldozat hozzátartozói és valamennyi jóhiszeműen gondolkozó ember durva arcul csapását jelenti. Mások szerint a frankfurti bíróság jogszerű, de erkölcsileg elfogadhatatlan ítéletet hozott. Megint mások úgy látják, hogy az emberi méltóság védelme még a leghidegvérűbb gyilkosnak is kijár. Egy sebtében végzett felmérés szerint a német lakosság 96 százaléka az ítéletet teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.