3000 új munkahelynek annyi?

Valószínűleg nem Szlovákiában valósul meg az IBM amerikai óriáscég megaberuházása, amely a tervek szerint az elkövetkező három évben háromezer új munkahelyet teremtett volna.

MNO
2011. 08. 03. 13:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt a Hospodárske Noviny című gazdasági lap közölte, két egymástól független megbízható forrásra hivatkozva. Az amerikai nagyvállalat képviselői február óta nem kommunikálnak a Sario állami beruházási ügynökséggel.

Richard Dírer, a Sario szóvivője nem erősítette meg, de nem is cáfolta az értesülést. „Az IBM társaság egyelőre nem ismertette velünk végleges döntését” – jelentette ki arra a kérdésre, továbbra is egyeztetnek-e a megaberuházásról.

Az IBM eredetileg Szlovákiában, Lengyelországban, Egyiptomban vagy Chilében szerette volna megvalósítani befektetését. Egyes értesülések szerint a cég Egyiptomot választotta, ám az országban zajló zavargások miatt mégis elállt tervétől. Más források alapján Lengyelország lett a befutó.

A Sme azt írja, az elmúlt egy évben az IBM Szlovákiában így is havonta nagyjából 80 új alkalmazottat vett fel, ami azt jelenti, hogy a nagyberuházás során tervezett háromezer új munkahely létrehozásának harmada megvalósult. Az amerikai cég szlovákiai kirendeltségének illetékese nem tudta pontosan megmondani, hány új munkavállaló érkezett hozzájuk az elmúlt egy évben.

Sajtóértesülések szerint az IBM megaberuházása – amelynek részletei nem ismertek – Zsolnán vagy Kassán valósulhatott volna meg, elsősorban a kelet-szlovákiai nagyváros tűnt esélyesnek.

Kassa megye és a város még mindig bízik abban, hogy van esély a befektetés megvalósulására. „A tárgyalások optimizmussal töltöttek el minket, továbbra is bízunk benne, hogy nem történt meg a végleges döntés, s az IBM a közeljövőben a kelet-szlovákiai nagyvárosban alakítja ki IT-központját” – nyilatkozta a megye régiófejlesztési osztályának vezetője.

A kassai városi hivatal szóvivője is úgy látja, hogy a beruházásról folyó tárgyalások még nem fejeződtek be, bár hozzátette, utoljára februárban egyeztettek a kérdésről.

(bumm.sk)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.