66 év után került elő a föld alól

Hatvanhat évig hevert a föld alatt egy második világháborús vadászgép Emilia-Romagnában. Történetét és a gépen szolgáló katonákat személyes tárgyaik segítségével azonosították.

MNO
2011. 08. 04. 6:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Copparóban élők 1945. április 21. óta tudják, hogy szövetséges repülőgép feküdt a szántóföldek alatt, de nem gondolták, hogy erről bárkinek is beszélniük kell. A háború után a gép egyik szárnyát egy traktor le is vágta. A fémlemezekből a helyiek tésztavágó gépet készítettek – számolt be a Corriere della Sera napilap az Emilia Romagna tartománybeli településen talált harcászati bombázóról.

Hatvanhat év után a II. világháborús repülőgéproncsokat kereső Fabio Raimondi, az Archeologi dell’aria (A levegő régészei) című blog szerzője jutott el a Pó folyó menti Copparóba, és ásni kezdett a közeli Mantovában működő Második Világháborús Múzeum segítségével. Ha darabokban is, de egy Douglas A–20 Boston típusú harcászati bombázót sikerült kiemelni, és a gépen szolgáló katonák személyes tárgyai is előkerültek, közöttük egy óra és egy gyűrű is. A repülőt négy nappal a háború befejezése előtt lőtte le a német légvédelem.

A szövetséges gépen négyen szolgáltak, három angol és egy ausztrál, nevüket az olasz sajtó közölte, hangsúlyozva, hogy a pilóta a költőként is ismert David Kennedy Raikes volt, aki huszonegy évesen vesztette életét. Nevüket az az emlékmű őrzi, mely Máltán a Commonwealth brit nemzetközösségnek a Földközi-tenger felett elesett több mint kétezer repülősét sorolja fel. Copparóban még nem állítottak nekik emlékművet – jegyezte meg a Corriere della Sera.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.