A halászok csodás megmenekülését halászlével ünneplik

Pénteken halászléfőző-versennyel veszi kezdetét és a vasárnap esti pánsípkoncertig tart Vonyarcvashegyen a balatoni halászok idei ünnepe, amely programsorozat 40 halász egykori csodás megmenekülésének ünnepléséből vált tradícióvá.

MNO
2011. 08. 04. 18:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legenda szerint egy halálos áldozatokat is követelő, hirtelen jött téli viharban sodródott a vonyarcvashegyi Szent Mihály-domb aljára az a jégtábla, amelyről sikerült 40 halásznak megmenekülnie. Hálából emelték a domb tetején a Szent Mihály-kápolnát, ahol manapság a nyári időszakban istentiszteleteket és kamarakoncerteket tartanak. Szerdahelyi Károly építész tervei alapján emlékhelyet is kialakítottak, amelyben Németh János keramikusművész domborműve idézi fel a csodás megmenekülés történetét.

A ma élő balatoni halászok tiszteletére is megrendezett 40 halász emléknap az idén pénteken a helyi önkormányzat és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által szervezett halászléfőző-versennyel kezdődik a szabadtéri színpad melletti területen. A szórakoztató műsorokkal kísért verseny és kóstolók után Charlie koncertezik, majd éjfélig a Silver együttes gondoskodik a hangulatról. Szombaton a zenés ébresztő után koszorúzási ünnepségeket rendeznek a 40 halász emlékhelynél a Szent Mihály-dombon, majd a Balatont is megkoszorúzzák egy halászhajóról. Délután a strandon fúvószenekari találkozót tartanak, majd könnyűzenei koncert, tűzijáték és az Ocho Macho együttes koncertje zárja a napot.

Vasárnap 10 órakor tartják a II. „VoVa” MiniArt – nemzetközi miniatúra biennále eredményhirdető kiállítását és díjkiosztását a Helikon Taverna konferenciatermében. Délután 18 órától tekinthető meg a Függöny, a XIX. Vonyarcvashegyi Nemzetközi Művésztelep záró kiállítása a helyi művelődési ház nagytermében. Este 19 órakor szentmisét tartanak a Szent Mihály-kápolnában, majd Szabó István pánsípművész koncertje zárja a programsorozatot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.