Aknát fogtak a Balatonban

Egy 250 kilogrammos, II. világháborús úszóaknát hatástalanítanak a Magyar Honvédség tűzszerészei a Balaton vizében; a tavon a vízi forgalmat a hatástalanítás idejére Sajkod körzetében mintegy 3 kilométeres sugarú körben lezárják – közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóirodája csütörtökön.

MNO
2011. 08. 04. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint szerdán érkezett bejelentés a honvédség tűzszerészügyeletére, amely szerint Sajkod településtől 50-60 méterre, a nádas szélében horgászok lettek figyelmesek a gyanús tárgyra. A csütörtökön kiérkező tűzszerész járőr azonosította a II. világháborús, 250 kilogrammos úszóaknát. Ennek robbanóanyag-tartalma körülbelül 50-60 kilogramm. A 15 gyújtószerkezetet tartalmazó robbanótestnek két gyújtója még ép volt, tehát éles, igen veszélyes állapotúnak mondható.

A megsemmisítés a vízügyi hatóság által meghatározott helyen történik, a parttól 3 kilométer távolságra behajózva. A víz alatti robbantást kora este hajtják végre. A Balatonon a vízi forgalmat a hatástalanítás idejére 3 kilométeres sugarú körben lezárták. Az eset különlegessége az, hogy ilyen típusú robbanószerkezettel a tűzszerészek ritkán találkoznak – áll a közleményben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.