Barroso tovább növelné az európai stabilitási alap hitelkeretét

Az átmeneti európai finanszírozási forma, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) reformjára, hitelkeretének növelésére szólította fel az euróövezet 17 tagállamát csütörtökön José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/801437" target="_blank"><strong>• Az elemzők olasz bedőlés mellett spanyol túlélést emlegetnek</strong></a>

MNO
2011. 08. 04. 11:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barroso levelében az EFSF elemeinek újraértékelését sürgette, hogy az alap képes legyen gátat szabni a válság tovaterjedésének az Olaszországhoz és Spanyolországhoz hasonló gazdaságokra. A bizottság elnöke újból hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a július 21-i megegyezés elemeit a kormányok mielőbb életbe léptessék.

Az EFSF hitelkerete jelenleg 440 milliárd euró, amely több elemző szerint nem elég ahhoz, hogy hatékonyan lehessen használni az alapot. Az eszközt 2013-tól az Európai Stabilitási Mechanizmus váltja fel, ez a tervek szerint már 750 milliárd euró felett fog rendelkezni.

Karolina Kottova, a bizottság szóvivője újságírói kérdésre válaszolva pontosított, és elmondta, hogy a felülvizsgálandó elemek körébe a hitelkeret nagysága és az EFSF rugalmasabbá tétele is beletartozhat. A bizottság elnöke újból hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a július 21-i megegyezést a kormányok mielőbb életbe léptessék, annak ellenére, hogy szavai szerint az „nem a várt piaci hatást fejtette ki”. Az uniós politikus elismerte, hogy „a pénzügyi válság már nem csak az eurózóna perifériáját érinti”. Barroso hangsúlyozta, hogy „az euróövezet pénzügyi stabilitását meg kell őrizni, és ebben az eurózóna tagjainak teljes támogatása mellett az összes uniós intézménynek részt kell vállalnia”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.