Clinton üzenetet küldött Afrika szarvára

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter felszólította az as-Sabaab szomáliai iszlamista milíciát, hogy engedje be a segélyszállítmányokat az Afrika szarván fekvő ország éhínség sújtotta vidékeire; a politikus egyben közölte, nem büntetik meg azokat a segélyszervezeteket, amelyek szállítmányai esetleg a milicisták kezére jutnak.

MNO
2011. 08. 05. 7:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Clinton – aki a kanadai külügyminiszter washingtoni látogatása alkalmából nyilatkozott a sajtónak helyi idő szerint csütörtökön – azzal vádolta a Szomália nagy részét ellenőrző milíciát, hogy szándékosan gátolja meg a segélyszállítmányok célba juttatását, jóllehet közel 3,7 millió éhező ember szorulna sürgős segítségre. Az Egyesült Államok a héten enyhítette azoknak a terrorizmusellenes intézkedéseknek a szigorát, amelyek eddig korlátozták a segélyszervezetek működését az as-Sabaab által ellenőrzött szomáliai területeken.

Az új előírások értelmében a segélyszervezeteket nem büntetik meg, ha szállítmányaik esetleg a szomáliai milícia kezére kerülnének; a fő cél a segélyek célba juttatásának felgyorsítása.

Tavaly januárban több nemzetközi segélyszervezet felfüggesztette dél-szomáliai tevékenységét, attól tartva, hogy a milícia megkaparintja a szállítmányokat, s később is csak korlátozásokkal engedélyezték a segélyezés folytatását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.