Ez lehetett az első Hitchcock-mű, nagy felfedezés

Alfred Hitchcock filmrendező legkorábbi filmjei közül bukkant fel egy Új-Zélandon.

MNO
2011. 08. 03. 12:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szigetország filmarchívuma a The White Shadow című film hat tekercséből az első hármat találta meg – vált ismertté szerdán. A tekercsek az 1990-es években kerültek az archívumhoz, korosodó nitrátnyomatok között találtak rájuk. A némafilm korszakából – 1923-ból – származó alkotás vélhetően a legrégebbi fennmaradt Hitchcock-mű.

A film „vad hangulatú melodráma”, két nővérről szól, egyikük angyali teremtés, a másik viszont lelketlen. Vélemények szerint az alkotásból nincs több kópia. „Ez az egyik legjelentősebb fejlemény a rendező munkásságával foglalkozó kutatók, kritikusok és rajongók emlékezete szerint” – méltatta a felfedezés jelentőségét David Sterritt, a filmkritikusok amerikai szövetségének elnöke. Alfred Hitchcock írta a film forgatókönyvét, tervezte a díszleteket, ő volt a vágó, de csak asszisztense volt a film rendezőjének, Graham Cuttsnak, aki szakmai féltékenységgel tekintett a feltörekvő alkotóra.

„Az első három tekercs, azaz több mint a mű fele, páratlan lehetőséget kínál Hitchcock kibontakozó képi világáról és történetvezetéséről” – vélekedett Sterritt. A kincset érő alapanyag egy mozigépész hagyatékában pihent, Jack Murtagh Hastings városában volt vetítőgépész egy moziban a XX. század első felében. Akkoriban az volt a szokás, hogy a forgalmazási engedély lejártával megsemmisítik a kópiákat. Murtagh azonban nem így járt el, sokat eltett kerti kamrájában. A The White Shadow hiányzó tekercseinek holléte továbbra is rejtély.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.