Fáklyákkal vonulnának a román nagykövetségek elé

Tüntetést szervez két civil egyesület Marosvásárhelyen, közlésük szerint a román–magyar békés együttélés mellett. Az imával egybekötött körmenetet augusztus 11-re tervezik, annak ellenére, hogy ehhez az önkormányzat egyelőre nem járult hozzá – írja a Krónika című kolozsvári napilap.

MNO
2011. 08. 05. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) az új román oktatási törvény biztosította lehetőségek ellenére az intézmény román többségű szenátusa júniusban megakadályozta a magyar intézetek létrehozását. Júliusban az okozott felháborodást, hogy az általános orvosi karon a 80 költségtérítéses hely mindegyikét a román tagozatra felvételiző diákok kapták meg. Ezt később korrigálták, 40 helyet biztosítva a magyar tagozatnak.

A Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE), valamint a kolozsvári állami magyar nyelvű egyetem újbóli létrehozásáért tevékenykedő Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) még júliusban kérvényezte Dorin Florea marosvásárhelyi polgármesternél az augusztus 11-i főtéri megmozdulás engedélyezését. Mivel a városi önkormányzat illetékes bizottsága most csütörtökön elutasította a kérelmet, pénteken újabbat nyújtanak be a városházára a szervezők.

A helyi rendőrség igazgatója, Valentin Bretfelean, aki egyben a demonstrációt elutasító önkormányzati bizottság elnöke, a Krónikának elmondta, hogy nem tartja helyesnek a kezdeményezést, szerinte az orvosi egyetem belügyeire az egyetemi autonómia keretein belül, nem az utcán, hanem az intézmény falain belül kell választ keresni.

Hasonló álláspontra helyezkedett Dorin Florea polgármester, a tanintézmény egykori diákja, aki a napilapnak elmondta, hogy amennyiben a szervezők mégsem mondanak le a tiltakozó akcióról, és a városháza beleegyezése nélkül megszervezik azt, komoly bírságokra számíthatnak.

Az RMOGYKE augusztus 11-ére nemcsak Marosvásárhelyen, hanem tizenkét európai fővárosban is megmozdulást készül szervezni. A néma tüntetők fáklyával vagy gyertyával a román nagykövetségek elé vonulnának, ahol a marosvásárhelyi orvosi egyetem diákjai és tanárai közötti egyenjogúságért imádkoznának.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.