Fokozódik az aktivitása, lejtőin izzó lávát folyat

Hét kilométer magas hamufelhőt lövellt ki, és lejtőin izzó lávát folyat a kamcsatkai Sivelucs vulkán, amely 2006 óta aktív – jelentette az Interfax hírügynökség szerdán.

MNO
2011. 08. 03. 20:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz tudományos akadéma geofizikai szolgálatának helyi illetékesei szerint az éles részecskékkel teli hamufelhő a repülőgépek számára veszélyes, lakott településeket azonban nem fenyeget az újabb kitörés.

A Sivelucs a legészakibb Kamcsatka vulkánjai között: az 5000 fős lakosságú Kljucsi településtől 45 kilométerre terül el. Egyben a félsziget egyik legnagyobb tűzhányója: abszolút magassága 3283 méter, de a most aktív része – a Fiatal Sivelucs – is 2800 méteres. Aktív a Karimszkij vulkán is: szintén hamufelhőket lövell több mint öt kilométeres magasságba, és lejtőin izzó láva folyik. Közben szeizmikus mozgásokat észlelnek a Kizimen tűzhányón is.

Kamcsatka a Pacifikus-hegységrendszer részeként mintegy kétmillió éve alakult ki, amint a Csendes-óceáni-kőzetlemez az Eurázsiai-kőzetlemez alá bukott, ami erős vulkáni tevékenységet hozott létre a környéken. A tektonikus mozgás ma is észlelhető, így a Csendes-óceán környékét ölelő tűzgyűrű részeként Kamcsatkán is jellemzők az aktív vulkáni tevékenységek és a földrengések.

Kamcsatkán 160 vulkán található, ebből 29 aktív, közülük 19 szerepel a világörökség listáján. A Kljucsevszkaja Szopka (4750 méter), Kamcsatka és az egész eurázsiai térség legmagasabb működő vulkánja, míg a legaktívabb a Kronot. A félsziget közepén terül el a Gejzírek völgye, amely Eurázsia egyetlen ilyen képződménye.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.