Gyengítették a pénzüket, hadd lóduljon meg a gazdaság

Több mint 1,5 százalékkal gyengült a jen a bankközi devizapiacon a dollárral szemben csütörtökön az ázsiai kereskedésben, miután a tokiói jegybank beavatkozott a piacon, hogy megfékezze a japán nemzeti fizetőeszköz erősödését.

MNO
2011. 08. 04. 5:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tokió az intézkedéssel annak akarta elejét venni, hogy a jen erősödése meghiúsítsa a szigetország exportvezérelt gazdaságának talpra állását. Noda Josihiko japán pénzügyminiszter közölte: a tokiói jegybank egyedül hajtotta végre a jen eladását és dollár vásárlását jelentő beavatkozást, amikor csütörtök reggel a dollárt közel 77 jenes árfolyamon jegyezték. A beavatkozás hatására a dollár 1,7 százalékkal erősödött a jennel szemben: az amerikai nemzeti fizetőeszközt 78,34 jenen jegyezték.

A hét elején a dollár/jen árfolyam még négyhavi mélypontra, 76,29-re süllyedt. A japán fizetőeszköz árfolyama ezzel megközelítette a márciusi földrengés és tengeri szökőár utáni, rekordszintű 76,25-ös dollár/jen árfolyamot. A japán jegybank csütörtökön első ízben avatkozott be a devizapiacon március 18. óta, amikor az amerikai és európai pénzügyi hatóságokkal közösen lépett fel a jen drágulása ellen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.