Hannibál hajója átjutott a blokádon

A líbiai fegyverembargót felügyelő NATO-hadihajók engedélyezték a felkelők által elfoglalt egyik tartályhajónak, hogy betérjen a lázadók fellegvárának tekintett Bengázi kikötőjébe – közölte csütörtökön egy NATO-tisztviselő Brüsszelben.

MNO
2011. 08. 04. 12:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyzetet ismerő források korábban azt közölték, hogy a felkelők Málta partjainál hatalmukba kerítették a líbiai kormány hajózási vállalatának tulajdonában lévő, Cartagena nevű tankert, amely most hamarosan befuthat Bengáziba. Egy magát megnevezni nem kívánó NATO-tisztviselő azt mondta, hogy a líbiai fegyverembargót felügyelő erőik megállították a tartályhajót, majd engedélyezték továbbhaladását, és az hamarosan kiköt Bengáziban.

A Cartagena a líbiai tengeri közlekedési vállalat tulajdonában áll, amelyet Moammer Kadhafi líbiai vezető fia, Hannibál irányít. Ő rajta van az ENSZ tilalmi listáján, amelyen azok szerepelnek, akiknek külföldön lévő vagyonát befagyasztották és külföldi utazását korlátozták. A Petroleum Economist című brit lap értesülése szerint a Cartagena mintegy 400 ezer tonna üzemanyaggal haladt eredetileg Tripoli kikötőjébe, de a Földközi-tengeren vesztegelt, miután a NATO májusban elkezdte feltartóztatni a kadhafista erőknek szánt, tengeri útvonalon küldött üzemanyag-szállítmányokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.