Ismét 250 forint fölött volt a svájci frank

Közel 5 hónap szünet után csütörtökön ismét állampapír-vásárlásba kezdett az Európai Központi Bank (EKB). A piacot nem győzte meg az akció, ami a forint árfolyamára is hatott; a svájci frankot így délután csaknem egy órán keresztül 250 forint felett jegyezték.

MNO
2011. 08. 04. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EKB portugál és ír kötvényeket vásárolt csütörtökön délután. Az állampapír-piaci intervenció tényét kereskedők és név nélkül nyilatkozó uniós illetékesek is megerősítették. A Reuters hírügynökség jelentése szerint a piacot nem győzte meg az euróövezeti adósságválság tovaterjedésének megakadályozását célzó akció, és számos piaci szereplő csalódottan fogadta, hogy az utóbbi napokban nagy nyomás alá került olasz és spanyol államkötvényekből nem vásárolt az EKB.

A 18 héttel korábban megszakított kötvény-visszavásárlási program felújításának kommunikációja is felemásra sikerült. Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke a csütörtöki kamatdöntő ülés után tartott tájékoztatóján azt mondta, hogy a programról „határozott többséggel” döntött a Kormányzótanács. Kereskedők szerint Trichet-nek láthatóan kellemetlen volt arról beszélni, hogy az ülésen hozott többi döntéssel ellentétben a kötvényvásárlásról nem egyhangúlag határoztak.

A tájékoztató, majd a kötvényvásárlásról szóló hírek után a spanyol és olasz állampapírok hozama ismét növekedni, az euró a svájci frankkal és a dollárral szemben pedig gyengülni kezdett. A frankhoz hasonlóan befektetési menedéknek tekintett arany ára felfelé indult, a kőolaj ára pedig csökkent. A frank a forinttal szemben is erősödött, az árfolyam délután 16.15 körül 250 forint fölé szökött, és csak 17 órakor tért vissza a 250 forintos határ alá. Röviddel 17 óra után 249,39 forinton jegyezték a frankot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.