Kevesebb a munkanélküli

Lengyelországban 11,7 százalékra mérséklődött a júliusi munkanélküliség a júniusi 11,8 százalékról az ország munkaügyi minisztériumának csütörtökön ismertetett előzetes adata szerint. Májusban 12,2 százalék, áprilisban 12,6, márciusban 13,1 százalék, februárban 13,2, januárban 13,0 százalék volt a munkanélküliség.

MNO
2011. 08. 04. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelországban a munkanélküliség 2003-ban tetőzött, 20,7 százalékon. A minisztérium a munkanélküliség további csökkenésére számít a következő hónapokban. Azzal számol, hogy a ráta októberben éri el az idei mélypontot, 11 százalékot, az év végén pedig 11,5 százalék lesz.

Az idei lengyel költségvetésben kisebb, 10,9 százalékos év végi munkanélküliség szerepel. A lengyel statisztikai hivatal augusztus utolsó hetében ismerteti a júliusi munkanélküliségre vonatkozó hivatalos adatot. A szakértők azt mondták, hogy a statisztikai hivatal adata általában legfeljebb 0,1 százalékponttal tér el a minisztérium által előzetesként közölt számtól.

Lengyelország az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott államok közül a legnagyobb, és az egyetlen az egész unióban, amely elkerülte a recessziót. A bruttó hazai termék (GDP) 1,9 százalékkal nőtt 2009-ben, tavaly pedig 3,8 százalékkal. Az idén a 4 százalékot is meghaladhatja a növekedés mértéke a lengyel központi bank számításai szerint.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.