Kisebb növekedést várnak

Idei GDP-növekedési előrejelzését feljavította, a jövő évit viszont csökkentette csütörtökön a cseh nemzeti bank.

MNO
2011. 08. 04. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei évre most 2,1 százalékos gazdaságbővülést vár a korábban valószínűsített 1,5 százalék helyett, 2012-re azonban már csak 2,2 százalékos növekedést becsül az eddig várt 2,8 százalékkal szemben. A bank úgy ítéli meg, hogy 2013-ban 3,8 százalékkal bővülhet a cseh GDP. Tavaly 2,3 százalékkal nőtt a cseh gazdaság.

Az egy évre visszatekintő fogyasztói inflációt a mostani harmadik negyedévben 3,1 százalékra várja a bank, a negyedik negyedévre 3,2 százalékra. A következő időszakra stabil kamatokkal számol a jegybank, csupán az idei és a jövő év fordulójára tervezett be egy kamatemelést, a jelenlegi 0,75 százalékos kamatszinthez képest.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.