Letűnt korokba utazhat

Mintegy húsz helyszínen csaknem 300 programot kínál az augusztus 26. és 28. között zajló Savaria történelmi karnevál Szombathelyen.

MNO
2011. 08. 04. 15:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közép-Európa legnagyobb historikus, jelmezes kavalkádjának programjait csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették. A Savaria ókori köveire épült kétezer éves város (Szombathely) múltjának megidézése, sajátos atmoszférája és gazdag programkínálata egyedi élményt ígér kicsiknek és nagyoknak, visszatérő látogatóknak és az „elsőkarneválozóknak” egyaránt – közölte Szommer Ildikó karneváligazgató.

A karneváli időszámítás kezdetét a karneváli láng jelzi, amely csütörtök este lobban fel a Fő téren felállított Vesta-templomban, vasárnap esti kihunyása pedig az ünnep végét jelzi majd. A karneváli menet pénteken délután a „lemenő nap fényében”, másnap pedig sötétedéskor, fáklyák fényében indul útjára a Történelmi park elől.

Csaknem ezer felvonuló ölt majd díszes maskarát; a jelmezesek az I. századtól a XIX. századig kalauzolnak végig a történelmen. A mintegy 300 autentikus katonai hagyományőrző – gladiátorok, legionáriusok, keresztes lovagok, germánok, varégok, hunok, honfoglaló magyarok, végvári vitézek, huszárok – mellett színészek, csepűrágók, artisták, zászlóforgatók és tűzvarázslók egész serege gondoskodik majd a közönség szórakoztatásáról. A színpompás menetet gólyalábasok, dobosok, zenészek hada teszi majd még látványosabbá és hangosabbá.

Szommer Ildikó megjegyezte; a látogató itt nem pusztán szemlélője az eseményeknek, hanem jelmezt öltve aktív részese is lehet a fényes, színes-bűvös forgatagnak, letűnt korokba kísérő időutazásnak.

Az istenszobrokkal díszített karneváli helyszíneken „vérre menő harc”, történelmi bemutató, vérpezsdítő zene, kacagtató színház, fondorlatos és önfeledt játék ígéri a pihentető szórakozás és a játszva tanulás sajátos elegyét. A színpadokon a hazai és a határon túli magyar zenei és színházi élet kiválóságai váltják egymást, míg a „történelem színpadán” az ókortól a középkorig idézi meg letűnt korok jeles eseményeit a katonai hagyományőrzők népes tábora.

Nem csalódnak a kulináris élvezetek rajongói sem, hiszen az Öreg város vására, a Pannon piac, a Borok utcája és a Sörtér különleges nedűk, korabeli csemegék és helyi termékek egyedülálló választékát kínálja e napokban.

Míg a karnevál lángját a Fő téren felállított Vesta-templom őrzi az ünnep napjaiban, az egyes helyszíneket a tematikához illeszkedő istenszobrok jelölik és díszítik. A Thököly utca közepén felállított diadalív nemcsak a belváros kapujaként, de kilátóként is szolgál majd, ahonnan tekintetével bejárhatja a karneválozó a díszbe öltözött belvárost.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.