Másfél év készülés után 200 magyar vágott neki a hosszú útnak

A Magyar Cserkészszövetség közel 200 fős kiutazó csapattal képviselteti magát az idei svédországi dzsemborin – közölte az MNO-val Buday Barnabás. A svédországi magyar csapat fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök, akinél a hazai cserkészet vezetői május 25-én tettek látogatást. A dzsemborival egy időben zajlott a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség IV. Szövetségi Nagytábora az ipolynyéki Csali-völgyben.

Kovács András
2011. 08. 03. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyévente cserkészek tízezrei gyűlnek össze a világ minden részéről, hogy tíz napot együtt töltsenek. A Dzsembori résztvevői 14–18 év közötti cserkészek, valamint velük együtt táborozó felnőtt segítők és vezetők. Idén Svédország ad otthont a dzsemborinak. A találkozó az ország déli csücskében fekvő Kristianstad melletti Rinkaby közelében fekszik. A dzsembori helyszíne egy kőfalakkal és ligetekkel szabdalt gyönyörű zöld mező. A tábort az érintetlen svéd fenyőerdők veszik körül, és a tengerpart csupán néhány percnyi buszútra található. A találkozó július 27-től augusztus 7-ig tart.

A Magyar Cserkészszövetség közel 200 fős kiutazó csapattal képviselteti magát a találkozón. A kiutazó cserkészek válogatás és másfél éves felkészülés után indulhattak útnak, hogy hazájukat képviseljék, és bemutassák a magyar cserkészmozgalom eredményeit – mondta el az MNO-nak Buday Barnabás, a Magyar Cserkészszövetség elnöke.

Schmitt a fővédnök

A dzsemborin való részvétel nemcsak nyelvi és kulturális felkészülést kíván, hanem hosszas forrásteremtést is. A tábordíjat a tizenéves résztvevőknek maguknak kell előteremteni – és ezzel a támogatásgyűjtésben is jártasságot szereznek. Az önkéntesként dolgozó felnőtt segítők, akik a különféle programok lebonyolítását biztosítják, hasonló feltételek mellett utazhatnak – tette hozzá. A svédországi magyar csapat fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök, akinél a hazai cserkészet vezetői május 25-én tettek látogatást a Sándor-palotában.

Az első világdzsemborit 1920-ban, az I. világháború után rendezték Londonban. A mindenkori találkozó célja, hogy a különböző népek fiataljai megismerjék egymást és egymás kultúráját, barátságokat kössenek abban a reményben, hogy ezzel is mérsékelhetők a nemzetek és népek közötti konfliktusok.

A felvidéki magyar cserkészek is találkoztak

A dzsemborival egy időben zajlik és augusztus 3-ig tartott a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség IV. Szövetségi Nagytábora az ipolynyéki Csali-völgyben. Az ötévente megszervezett nagytáborban tíz napig táborozik együtt a több mint 30 szlovákiai magyar cserkészcsapatot képviselő résztvevő az anyaországból és egyéb külhoni magyar cserkészszövetségekből érkezett vendégekkel.

A mostani tábor a Rákóczi-szabadságharcot idézi fel. A rendezők célja, hogy a fiatalok jobban magukénak érezzék a magyar történelem e sikeres és példaértékű időszakát.

A közel hatszáz táborozó cserkész változatos programokon keresztül élheti meg összetartozását, kezdve a legkülönbözőbb sportjátékokon a faluban végzett különféle önkéntes tevékenységeken át az egész tábort megmozgató programokig. A szervezők kiemelten fontosnak tartják a magyar népi kultúra megismertetését. Ezt a népdaltanítás, a táncház, valamint a kézműves foglalkozások sora biztosítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.