Megválasztották az ország első női miniszterelnökét

A thaiföldi parlament megválasztotta pénteken kormányfőnek Jinglak Sinavatrát, a július 3-i választásokon abszolút többséget szerző ellenzéki Pheu Thai párt jelöltjét, egyúttal az ország első női miniszterelnökét – jelentették hírügynökségek.

MNO
2011. 08. 05. 8:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvényhozás ötszáz tagja közül 296 szavazott a 44 éves üzletasszonyra, három ellene, és 197 tartózkodott. A hatpárti koalíciónak háromszáz képviselője van, ezen belül a Pheu Thainak 265. Ő lesz az ország 28. miniszterelnöke, s az ötödik azóta, hogy fivérét, Thakszin Sinavatrát 2006-ban katonai puccsal eltávolították a hatalomból. A parlament döntése még Bhumibol Aduljadedzs király hivatalos megerősítésére vár, amely néhány napon belül várható.

Jinglak Sinavatra alig két hónapja kapcsolódott be a politikába, s derekasan helytállt a választási kampányban, amelyben a két fő vetélytárs párt egyaránt populista programmal állt elő, a szegényeknek szóló támogatásokat, az egészségügyi ellátás javítását és infrastrukturális beruházásokat ígérve.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.