Olaszország harcol a hitelminősítőkkel

Miközben a világ a pénzügyi válság kezdete óta szeretne „fogást találni” a minden baj okozóinak kikiáltott hitelminősítőkön, Olaszország most a jog eszközeivel veszi fel a harcot velük: fogyasztóvédő csoportok panasza alapján ügyészek indítottak vizsgálatot a világ két vezető hitelminősítője, a Moody’s és a Standard & Poor’s ellen, azzal a váddal, hogy a cégek „abnormális” turbulenciát okoztak az olasz részvénypiacokon.

MNO
2011. 08. 04. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két hitelminősítő milánói irodáiban az ügyészség iratokat foglalt le, és felkérték a Consob piacfelügyeletet, hogy szolgáltasson dokumentumokat a két cég olaszországi bejegyzésével kapcsolatban. Az első panaszt a fogyasztóvédők a Moody’s ellen nyújtották be, miután a cég tavaly májusban jelentést közölt arról, hogy a görög válság hogyan érintheti az olasz bankokat. Az S&P ellen azt követően léptek fel a fogyasztóvédők, hogy a hitelminősítő idén májusban azzal fenyegetett: hatalmas államadóssága miatt leminősíti Olaszországot.

Az ügyészek vizsgálata kiterjed arra is, hogy júliusban bizonyos tömeges részvénypiaci eladásokkal kapcsolatban felmerülhet-e bűncselekmény gyanúja, illetve nem lehet-e szó célzott spekulatív támadásokról. A Consob a múlt hónapban már felszólította a két hitelminősítőt, hogy értékeléseiket ne a napi tőzsdei kereskedés idején hozzák nyilvánosságra. Az S&P olaszországi irodája közleményben tudatta: véleménye szerint a vizsgálat alaptalan. A Moody’s azt közölte, hogy együttműködik az olasz hatóságokkal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.